Mullassa on ihana olla, mutta myös vaihtoehtoja on

Oletko kuullut Seramiksesta, perliitistä tai vermikuliitista? Minulle tämä oli lähes uutta asiaa, mutta kysyin lisää asiantuntijaltamme, puutarhuri Majka Borgströmiltä aiheesta.

“Kasvien lisäksi katseet suuntautuvat tänä päivänä yhä useammin kasvualustoihin. Sopiva kasvualusta on kasvin terveelle kasvulle oleellinen asia. Kokonaan mullaton vaihtoehto voi olla paras myös joillekin allergikoille. Mullattomalla kasvualustalla tarkoitetaan sitä, että mullan sijaan käytetään muita materiaaleja tai pelkkää vettä ja lannoitteita.” Majka kertoo.

Kahdenlaisia kasvualustoja: kosteutta pidättävää ja kosteutta läpäisevää.

Kasvualustojen tarjonta voi tuntua ylivoimaiselta ymmärtää, mutta sopivan kasvualustan sekoittelun periaate on onneksi selkeä. Osa materiaaleista on kosteutta pidättävää ja osa taas kosteutta läpäisevää ja kasvualustaa ilmastavaa. Perusperiaate on käyttää kumpaakin vaihtoehtoa yhdessä. 

Kosteutta pidättävä materiaali, esimerkiksi Seramis, imee vettä itseensä ja luovuttaa sitä hiljalleen ympäristöönsä, kun kasvualusta kuivuu. Seramiksen myötä kasteluvälin pituus voi jopa kaksin- tai kolminkertaistua, joten sen kanssa saa opetella uudet rutiinit. Tasaisesta kosteudesta pitävät kasvit kuitenkin kiittävät! Jos kuitenkin käytät pelkästään kosteutta pidättäviä kasvualustoja yhdessä, kuten esimerkiksi multaa ja Seramista, on suuri riski liikaan märkyyteen ja juurien tukehtumiseen. 

Läpäisevä materiaali kuten perliitti tai ruukkusora puolestaan tuo kasvualustaan ilmaa ja ehkäisee juurien liikaa märkyyttä sekä liikakastelun riskiä. 

Jos haluat käyttää viherkasvimultaa, mutta parantaa sen ominaisuuksia, voit tehdä sen lisäämällä siihen esimerkiksi neljänneksen vermikuliittia ja neljänneksen perliittiä. 

Monet erilaisista kasvualustoista ovat käytännössä uudestaan ja uudestaan käytettäviä; ne eivät kulu eikä niitä vaihdeta uuteen. Tällöin on erityisen tärkeää muistaa säännöllinen lannoitus. 

 

Kosteutta pidättävät kasvualustat

VERMIKULIITTI on savimineraalia, joka pidättää vettä. Se parantaa kasvualustan tasaisen kosteuden ylläpitoa ja sopii mm. kylvöksiin joko sellaisenaan tai kasvualustan peitteeksi. Uudelleenkäytettävä. 
 
KOOKOSKUITU BioProffa sopii normaaliin ja vesiviljelyyn, ja sitä käytetään sellaisenaan mullan sijasta tai erilaisissa kasvualustasekoituksissa. Lisää yhteen tiilenkokoiseen mötikkään  
4 litraa vettä ja saat 6 litraa kosteutta pitävää kasvualustaa. Uudelleenkäytettävä. 
 
SERAMIS on savirouhe, jota voidaan käyttää kokonaan mullan sijasta tai eri kasvualustoihin sekoitettuna. Se on huokoista ja pidättää vettä ja pidentää kasteluväliä ja kastelun tarvetta jopa 70 %. Uudelleenkäytettävä. Saatavilla on myös Orkideaseramista, joka on valmis kasvualusta orkideoille. 

Ilmavoittavat ja vettä läpäisevät kasvualustat

RUUKKUSORA sopii ilmavoittamaan kasvualustaa ja saa sen kuivumaan nopeammin. Se sopii salaojitukseen ruukun pohjalle, erityisesti umpiruukkuun hillitsemään liikakastelun riskiä. Reiälliseen ruukkuun voi sekoittaa esim. puolet ruukkusoraa ja puolet multaa alimpaan kolmannekseen. Uudelleenkäytettävä. 
 
PERLIITTI on vulkaanista ainetta, joka tekee kasvualustasta ilmavaa ja kuohkeaa. Parantaa juurten ilmansaantia ja siten kasvua. Käytetään usein yhdessä vermikuliitin kanssa tai lisätään multaan. Uudelleenkäytettävä. 

 

Seramis
Kookoskuitu Bioproffa

 

Valmiit, lannoitteita sisältävät kasvualustat

LECHUZA-PON on lannoitteita sisältävä kasvisorasekoite, joka sopii käytettäväksi mullan sijaan. Sitä suositellaan käytettäväksi sellaisenaan, ei muihin kasvualustoihin sekoitettuna. 
 
BIORAISER on vettäsitova ja pitkävaikutteisia ravinteita sisältävä kasvualusta käytettäväksi joko sellaisenaan tai eri kasvualustoihin sekoitettuna (laitetaan juuren syvyyteen istutuksen yhteydessä).  

 Kukkakoulusta lisää tietoa ja taitoa

Kukkakoulussamme on keväällä kaksi mielenkiintoista kurssia tähän aiheeseen liittyen. Majka toimii kouluttajana molemmissa, hänen tietotaitonsa on aivan mahtava kaikissa viherkasveihin liittyvissä asioissa.

9.3.2022 klo 17 aiheena on Erilaiset kasvualustat.  käydään läpi erilaisia kasvualustoja viherkasveille ja keskustellaan viherkasvien hoidosta. Lopuksi teemme omat istutukset viherkasveista. Illan aikana myös mahdollisuus tuoda omia pistokkaita ja vaihdella niitä muiden kurssilaisten kanssa.

2.3.2022 klo 1730 Järvenpään Opiston kurssilla tutustutaan uusiin herkullisiin viherkasviuutuuksiin. Miten voit stailata viherkasveilla, kuinka kodin vihreitä upeuksia hoidetaan, miten lannoitetaan, kastellaan ja leikataan. Opi valitsemaan oikea kasvi oikealle paikalle. Mitkä ovat viherkasvitrendit 2022? Innostava tietopaketti jokaiselle viherpeukalolle. Illan päätteeksi teemme pienen viherkasvi-istutuksen lasiastiaan.

Nähdään kursseilla!

Saija/

Helppohoitoiset viherkasvit puolivarjossa

Olen aina ollut huono kastelemaan kasveja. Rakastan vihreää, tykkään hankkia viherkasveja, hankin niille kauniita ruukkuja...

Korallinvärinen viherkasvi, vaaleanpunainen oksa ja persikka hyasintti

Eteisessä (meidän kotona) on yleensä KASA kenkiä, luistimia, mailoja, pipoja ja jääkiekkoja. Meidän eteisessä on...

Lääkettä kesäunelmiin – siementen esikasvatus

Aurinkoa ja uneksimista kesästä Juuri nyt meidän ikkunasta näkyy luminen maisema, Vesi kyllä tippuu räystäistä...

Viherkasvit lasiterassilla

Hiussaniainen (Adiantum raddianum) on ihanan herkkä ja keveä, hentoinen viherkasvi. Kasvia kutsutaan myös nimellä viheradiantumi...

Kokedama – riippuva puutarha – kurssi Kukkakoulussa

Iloiset kokedama-viherkasvipallot ovat kauniita ja sisustuksellisia! Nyt maaliskuussa voit tulla tekemään omasi meidän Kukkakouluun. Kokedama...

Hetken vielä viherkasvit sisällä

Yläkertakin sai freesin ilmeen kun kevään lämmöstä innostuneena kannoin viherkasvit ja kukat sisälle. Sitruspuusta kerroinkin...

Sipulikukat ovat vihdoin täällä

Vihdoin – sipulikukkia Tämä on jo lupaus keväästä! Helmihyasintit, sipulitulppaanit, pikkunarsissit ja krookukset ovat saapuneet....

Tammikuun tulppaanikimppu

Tammikuu on tulppaanikuukausi. Ihastuin tänään tähän lilaan ripsureunaiseen tulppaanilajikkeeseen ja yhdistin siihen samansävyisiä anemoneja, kerrottua eustomaa...

Vastaa