Olen aina ollut huono kastelemaan kasveja. Rakastan vihreää, tykkään hankkia viherkasveja, hankin niille kauniita ruukkuja ja sommittelen kauniisti. Mutta. En muista kastella niitä! En edes aina muista istuttaa niitä, vaan useimmat kasvini ovat (tosin ihan hyvin menestyvinäkin osa) suojaruukussa, jonne kastelen niitä.
Nyt aioin parantaa tapani. Haluan viherpeukaloksi, jonka kasvit kasvavat ja kukoistavat. Niistä tulee vihreitä ja kauniita isoja yksilöitä, joilla on luonne. Voin sanoa, että tämän hankin vuonna x.
Syksyllä saimme työyhteisöömme upean vahvistuksen, Kiiskisen Tiinan. Hän on todellinen tietopankki ja harrastaja ja kasvivalikoimamme onkin täynnä mitä kutkuttavampia uutuuksia ja erikoisuuksia viikko toisensa jälkeen. Tiinan myötä olemme koko porukka innostuneet viherkasveista vielä enemmän. Minäkin, kuten huomaatte.
Makuuhuoneeni ikkunat avautuvat länteen ja pienempi ikkuna etelään. Huone on siis lähtökohtaisesti valoisa, mutta sinne ei suoraan paista.
Korvakeviikuna (Ficus Cyathistipula)(kuvassa oikealla) on kovalehtinen ja erittäin kestävä kasvi. Kasvi voi reilusti kuivahtaa kastelujen välillä ja sopii hyvin varjoisampaankin paikkaan. Toisaalta lehdet ovat niin paksut, että se kestää voimakkaampaakin valoa. Tämän kasvin olen unohtanut joskus todellakin kastella, muttei se ole ollut moksiskaan, muutama lehti on tippunut, ikäänkuin “huomaa mut”!
Nukkumaija (Calathea bicajoux “Pink Cobra”) sen sijaan tarvitsee kastelua useammin. Hyvä puoli on se, että huomaan välittömästi kun se tarvitsee vettä, sillä lehdet menevät vähän rullalle. Aluksi pelästyin, että nyt kasvi on menetetty, mutta se elpyy heti, kun saa vettä. Tällä nukkumaijalla on myös erityisen kaunis vaaleanpunainen kukinto.Kukkivia ruukkukasveja kuten keväsiä esikoita ja ruukkuorkideoija on mukava käyttää viherkasvien lisänä tuomaan väriä. Phalaenopsis orkideahan kestää pitkäänkin, esikot eivät ihan yhtä kauan. Mutta sain hyvän vinkin puutarhuriltamme, hän laittaa esikot aina yöksi jääkaappiin ja näin ne kuulemma kestävät tosi pitkään. Pitää vaan varata yksi hylly kukille jääkaapista, saunaoluet jääköön siis kauppaan.
Leikkovihreitäkin voi käyttää “viherkasveina”. Nimittäin pikkumaljakot on ripustettu verhotankoon ja niihin on laitettu peikonlehdet. Peikonlehdet kestävät maljakossa todella kauan.
Aurinkoista hiihtolomaviikkoa! Kyllä viherkasvienkin nyt kelpaa, kun ne saavat oikein kylpeä auringossa,
Saija//