Aurinkoa ja uneksimista kesästä
Juuri nyt meidän ikkunasta näkyy luminen maisema, Vesi kyllä tippuu räystäistä ja linnut visertävät aamuvarhaisella, joten kevään merkit ovat vahvasti olemassa.
Ikkunalla kasvaa myös ohra. Sen paras sesonki on tietenkin pääsiäinen, mutta jo pelkkä orastava vihreys tuo hyvän mielen. Ja sitä paitsi ohran oraat ovat parasta vihersmoothieainesta. Nuorisokaan ei huomaan mitään, niin tuoretta ja vehreää se on.
Uneksin kesästä ja kukista
Samalla kun kasvattelen ohraa, unelmoin leikkokukista puutarhassani ja tämän kuvan myötä pääsenkin aikahypyllä viime vuoden heinäkuuhun ja ihanaan kasviin nimeltä siankärsämö. Siankärsämöitä on punaisen eri sävyjä perinteisen keltaisen lisäksi ja se on monivuotinen. Kukkia voidaa myös kuivata. Siemenet esikasvatetaan huhtikuussa ja istutetaan kasvupaikalle kesäkuussa.
Leikkokukkien ja vihannesten esikasvatus vai valmiit taimet?
Aika monet kasvit voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle. Hyvin monia kukkia sekä hyötykasveja ja vihanneksia voidaan ostaa myös valmiina taimena touko-kesäkuussa puutarhamyymälästämme.
Esikasvatuksessa on kuitenkin oma hohtonsa ja uskon, että moni muukin kesästä unelmoiva hiplailee siemenpusseja malttamattomana. Hamstrauksen laji on tämäkin, nimittäin siementen hankinta. Käsi pystyyn, jos sinä(kin) kuulut joukkoon.
Taimien esikasvattaminen on työlästä, mutta palkintona on monia lajeja, joita ei valmiina saa. Ovat siemenpussit myös paljon edullisempia, kuin puutarhoilla hellästi hoidetut ja sinulle valmiiksi kasvatetut taimet.
Milloin, miten, missä?
Siemenpussien takana on aina kerrottu onko kasvi syytä esikasvattaa. Pussissa kerrotaan myös milloin siemenet kylvetään ja kuinka tiheästi. Myös kylvösyvyys ja itämislämpötila ja sekä -aika on usein mainittu.
Pari nyrkkisääntöä esikasvatukseen on syytä mainita, vaikka homma aika helppoa onkin. Siemenet esikasvatetaan aina taimimullassa. Ei siis tavallisessa kukkamullassa tai puutarhamullassa. Tämä siksi, että taimimulta on miedommin lannoitettua ja pienet siemenet eivät kestä vielä voimakkaasti lannoitettua multaa.
Toinen tärkeä asia on sopiva kosteus. Multa ei saa kuivua, muuten itäminen ei onnistu. Multa ei saa myöskään olla liian märkä, silloinkin syntyy tuhoa. Eli sopiva tasainen kosteus. Valoa myös tarvitaan ja lämpöä. Optimaalinen itämislämpötila vaihtelee hiukan kasvin mukaan, mutta hyvin usein se on 20-24C.
Kunkin kasvin kohdalla kannattaa selvittää yksityiskohtaisemmat ohjeet.
Vihannesportulakkaa leivän päälle
Kaikista helpoin tapa kokeilla siemenkasvatusta on kylvää juuri ohraa tai vehnää koristeeksi tai syötäväksi. Myös erilaiset vihanneskrassit ja -portulakat ovat nopeita sekä helppoja ja maistuvat hyvältä leivän päällä.
Sormet multaan nyt
Ihan nyt pian pitäisi esikasvattaa tomaatit ja paprikat, jotta ne ehtivät. Myös monet kesäkukat pitää laittaa nyt kasvamaan, osa on jo tammikuusta asti ollut kasvatuksessa. Minun toivelistallani ensi kesäksi on ainakin oppineidenkukkaa (kuva yllä), jänönhäntää (kuivakukaksi ihana) ja tuoksuhernettä (niin monenväristä kuin mahdollista).
Mukavaa viikkoa!
Saija//