Ihan käsittämätöntä, miten syyskuu toi tullessaan oikean syksyn! Viikko sitten vielä ylioppilasjuhlia juhlittiin kesämekossa, mutta nyt tunnelma on ihan toinen. Vuodenaikojen vaihtuminen onkin Suomen luonnon parasta antia.
Nyt voidaan viritellä lyhdyt ja kynttilät sekä kietoutua lämpöisiin huopiin parvekkeella ja terassilla.
Minulla on ollut viherkasvit koko kesän tällä lasitetulla terassilla. Paikka on aika varjoisa, joten ei ollut pelkoa niiden palamisesta voimakkaan auringon johdosta. Toisaalta ei haitannut, jos en ole muistanut kastella niitä ihan säännöllisesti. Varsinkin näin loppukesästä ilmankosteuskin on niin suuri, että kasvit tarvitsevat ulkona vain vähän kastelua.
Kuvassa taustalla näkyy viikunapuu, jonka olen nostanut usein lokakuussa sisälle tai autotalliin, jossa on noin 10 astetta. (Autotallin huono puoli on, etten muista kastella sitä.) Saman jutun olen tehnyt myös oliivipuulle, mutta se on hieman hankalampi. Sisätiloissa sille olisi paras vähän viileämpi huone ainakin.
Hiussaniainen (Adiantum raddianum) on ihanan herkkä ja keveä, hentoinen viherkasvi. Kasvia kutsutaan myös nimellä viheradiantumi ja sen versoja on aiemmin käytetty paljon kukkasidonnassa. Nykyään leikkoadiantumi on melko harvinainen.
Kasvi ei saa päästä rutikuivaksi eikä vesi saa ruukussa seistäkään.Tasainen kosteus siis sopii tälle viherkasville. Huonekasvina se tulisi sijoittaa puolivarjoon tai runsaaseen hajavaloon. Suihkutus sopii hiussaniaiselle.
Hiusaniainen vilahtaa myös aiemmin postauksessani täällä.
Neulavehka tai minimonstera (Rhapidophora tetrasperma). Tämä kasvi on ollut viherkasviharrastajien suosiossa monta vuotta. Se on erittäin helppohoitoinen ja lempinimi viittaa peikonlehteen (Monstera deliciosa) jonka lehdet ovatkin hyvin samankaltaiset, mutta isommat.
Kasvi on kotoisin eteläisestä Thaimaasta ja Malesiasta ja se pitääkin suuresta ilmankosteudesta (suihkutus auttaa) ja epäsuorasta valosta. Anna kasvin kuivahtaa kastelujen välillä.
Kirjolehti (Caladium) on myös “trendikasvi” harrastajien ja moni innostunut keräilee erivärisiä lehtimuotoja ja -värejä. Kasvin hollantilaisen viljelijän sivuilta, Urban Caladium, löytyy paljon lajikkeita ja niiden nimiä. Innostava maailma!
Näissä kuvissa on nähtävänä punavihreä ja alla melkein valkoinen, myymälästämme näitä löytyy lisää.
Kirjolehti on mukulakasvi ja se on erittäin lehtevä kesän ja syksyn ajan, sitten se kuihduttaa lehtensä.Sumutuksesta tämä huonekasvi pitää ja multa saa olla melko kostea koko ajan. Säännöllinen lannoitus kasvukaudella (maalis-syyskuu) tekee kirjolehdestä lehtevän ja runsaan. Kasvupaikka saa olla tälläkin huonekasvillla valoisa, muttei paahteinen.
Ihan vanha loistava huonekasvi on juoru. Meillä on kukkivana muhkeita yksilöitä ja todella vehreitä. Kun kasvi on näin iso ja lehtevä se tarvitsee myös paljon vettä.
Tällä viikolla (vko 37) keskiviikon workshopissa tehdään pieniä makrameekoristeita ja Kukkakoulun kurssilla Boheemi asetelma. Nähdään Kukkatalolla!
Saija//