Kesäkukat ovat vaihtuneet syyskukkiin kotiportailla

Isot korit istutettiin keväällä punaisia kukkia täyteen (katso postaus täältä) ja nyt on aika päivittää. Pienet yöpakkaset ovat vieneetkin jo suurimman osan kasveista, mutta verililjapuu ja ruskealehtinen myrtti jatkavat ruukuissa nyt syyskasveina.

Villiviinin punaiset versot eivät ole ”ihan aidosti istutettu”. Ne on leikattu ja aseteltu ruukkuihin erikseen. Kun kohta niistä kauniin punaiset lehdet tippuvat pois,  jäävät villiviinin rangat silti koristamaan koreja.

Viime vuonna istutimme syyskasvvit jo vähän aiemmin, postauksen voit nähdä täällä.

Minisyklaami

Syyskasvit istutuksissa

  • marjakanerva
  • erilaisia syyskanervia eli callunoita
  • kellokanerva (calluna vulgaris)
  • pieniä havukasveja kuten tuivio ja sinikataja
  • syklaami

Syklaami on erinomainen syyskukka, sillä se nauttii viileästä ja kukkii pitkään. Kastelusta pitää kuitenkin huolehtia eikä syklaami kestä kovaa pakkasta.

Kanervissa eli callunoissa on paljon erilaisia värejä ja lajikkeita. Tässä on hienoja vihreitä versioita, jotka tuovat mieleen metsän ja liekokasvit.

Ruskea myrtin näköinen kasvi (sille ei ole suomenkielistä nimeä) on Lophomyrtus x ´Ralphii Purpurea Nana´.  Väri on kaunis rusehtava ja vaikuttaisi siltä, että se viihtyy aurinkoisessa paikassa. Ruskea myrtti on kesällä jo istutettu tähän.

Myymälässämme on paljon erilaisia pieniä havukasveja, jotka sopivat nimenomaan parvekkeelle ja terassille. Talvehtiminen pienessä ruukussa näille havuille on epävarmaa, mutta kauniina ne pysyvät koko talven. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää leikkohavuja istutusten koristeena.

Kauniina syyspäivänä voi myös pihan pöydänkin laittaa kivan näköiseksi. Me juotiin kahvitkin siellä, mutta nyt pimeinä syysiltoina olen usein vain sytyttänyt kynttilät ja fiilistellyt illan tunnelmaa ja väriloistoa.

Aikaisemminkin meidäm myymälävastaavamme Mari on leiponut ja niinpä hän loihti nytkin aivan ihanat syksyiset punajuuripiirakan ja juustokakun. Pitääpä pyytää Marilta vielä ohjeet näihin.

Pöytää koristavat leikkohortensiat sekä ulkokynttilät, jotka palavat hyvin ulkona. Alustana kynttilöillä on vanha ruosteinen hyllylevy, mutta joku kiva tarjotinkin tai muutama sopisi vallan mainiosti.

Köysi on hauska ja rustiikkinen valosarja, joka kiemurtelee pitkin pöytää hauskasti ja tuo tunnelmaa.

Vastaa