Nyt on aika vaihtaa istutukset syystunnelmaan!

Kesäkukat tuntuvat edelleen kasvavan ja kukkivan, mutta talvi tekee tuloaan ja on hyvä aika vaihtaa istutukset syystunnelmaan. Tähän kodin sisääntuloon istutettiin kesäkukkien tilalle kanervia, hopealankaa, tädykettä, tulilatvoja ja koristekaaleja.

 

Pelargonit talvehtimaan

Vaikka pelargonit vielä kukkisivatkin, niin nyt on niiden aika lähteä talvehtimaan. Talvehdittamiseksi tarvitaan 5–10 asteen lämpötila ja hiukan valoa. Kastellakin pitää talvella, mutta vain muutaman kerran talvehtimiskauden aikana. Keväällä kasvit kannattaa leikata ihan lyhyiksi, jotta ne sitten tuuheutuvat ja haaroittuvat sekä kukkivat runsaasti.

 

Syyskukkia kesäkukkien tilalle

Pelargonien paikalle istutettiin koristekaalia ja tulilatvoja sekä jännän väristä ruskehtavaa kukonharjaa. Korkean kasvin keskellä on rungollinen pinkin värinen tädyke. Tulilatvahan on ihan perinteinen ruukkukasvi, mutta se kestää hienosti ulkona ja kukkii pitkään. Pakkasta se ei kestä. Kun yöpakkaset tulevat, vaihda se vaikkapa callunaan.

Koristekaaleja on valkovihreitä ja lilansävyisiä. Ne kestävät myös pienen pakkasen, joten ne sopivat erinomaisesti syys- ja loppukesän istutuksiin. Kukonharja on kesäkukka, mutta koska sen kukinto kestää pitkään, on se oiva lisä myös syysistutuksiin. Se tarvitsee hieman vettä eikä kestä ihan kuivana. Kukonharja ei myöskään siedä pakkasta.

Pensastädyke on usein myös lila- ja valkovihreäkirjavalehtinen. Se on periaatteessa ainavihantakasvi, mutta sen ei pitäisi talvehtia maassa tai kukkapenkissä. Voihan sitä toki yrittää.  Tädyke kestää myös vähän pakkasta.

 

Syyskasvien runsastakin runsaampi valikoima

Vaikka joskus tuntuu, että syksyllä ruukkuun voisi laittaa vain kanervaa eli callunaa ja hopealankaa, ovat valikoimat nykyään moninaiset. Hopealanka ja kanerva ovat huolettomia ja kestävät pakkasta. Molempia pitää kastella, kunnes ruukku jäätyy.

Hopeaputousta käytetään usein kesäkukkaistutuksissa ja se säilyy hienon näköisenä lähes koko talven. Syklaami on erinomainen syyskukka, sillä se nauttii viileästä ja kukkii pitkään. Kastelusta pitää kuitenkin huolehtia eikä syklaami kestä pakkasta.

 

Näyttävyyttä syksyyn

Krysanteemi on perinteinen syyskukka ja sen kukinta on pitkä ja näyttävä. Muista huolehtia, ettei se pääse kuivumaan, sillä silloin uudet nuput eivät avaudu. Krysanteemi kestää hieman pakkasta.

Marjakanerva on kaunis ja pakkasen kestävä syyskukka. Kuvassa se on saanut kaverikseen tulilatvan ja kukonharjan. Taustalla oleva vihreä pallomainen kasvi on puksipuu.

 

Kanervissa eli callunoissa on paljon erilaisia värejä ja lajikkeita. Tässä on hieno vihreä versio, joka tuo mieleen metsän ja liekokasvit. Taustalla näkyy tummanviininpunalehtinen keijunkukka, joiden lehtien monimuotoisesta värimaailmasta löytyy juuri oikea sävy kaikkiin kukkaryhmiin.

 

Tilaa syyskasveja verkkokaupastamme!

> Tästä vekkokauppaan!

4 thoughts on “Sisäänkäynti syyskukkasin

  1. Pingback: Kärhön katveessa syyskasveja - Järvenpään Kukkatalo

  2. Pingback: Syyskasvit penkillä - Järvenpään Kukkatalo

  3. Pingback: Punainen hehkuu syksyn kukissa - Järvenpään Kukkatalo

Vastaa