Terassilla pilvi ja jotain tuoksuvaa

Meidän lasitettu terassi sai ekat vihreät asiat jokin aika sitten. Kotimaiset yrtit ja tomaatin taimet ovat tulleet myyntiin ja niistä innostun joka vuosi yhtä paljon. Joskus toivon vielä saavani ihanan kasvihuoneen, jossa tomaatteja saa kerätä läpi kesän ja haaveissa olisi isot yrttiruukut, joista makuja voisi helposti kerätä salaatteihin ja ruokiin.

Mutta ensi kosketus herkullisiin ja tuoksuviin tulkoon nyt tältä pikku terassiltani.

Pieni kukkapilvi

Ennenkuin köynnökset rehottavat ja kurottelevat versoillaan vehreyttään kaikkialle, tein pikkuisen kukkapilven terassin kattoon roikkumaan. Pohjana on pala kanaverkkoa ja herukan oksia.

Kanaverkon rutistelin löyhäksi palloksi ja ripustin suoraan katosta roikkumaan. Mutsaherukan oksat olin leikannut noin 50-80 cm pituisiksi. Oksat laitoin palloon molemmin puolin; päistä ja sivuilta, edestä ja muutaman myös takapuolelta.

Ruskus on leikkovihreä, jota myydään kukkakaupassa nippuina. Tähän käytin kaksi nippua. Oksien jälkeen vihreät versot asettelin rakennelmaan. Pihalta keräsin muutana vuorenkilven lehden sekä muutaman narsissin sipuleineen.

Tuoksupelargonia, rohtovirmajuuri ja karhunlaukka kavereineen

Tuoksupelargonia ei hurmaa kukinnallaan vaan nimensä mukaisesti tuoksullaan. Kun kasvia hiukan hipelöi, sen lehdistä erittyy vienoa tuoksua. Sen on sanottu karkottavan joskus myös hyttysiä. Ihan kätevä kukka siis.

Rohtovirmajuurta eli valeriaanaa on käytetty ennen vanhaan lääkekasvina rauhoittamaan levotonta mieltä. Se ei ole syötävä kasvi vaan juurta käytetään rohdoksena. Se on myös monivuotinen koristekasvi, jonka kukinnosta voi muodostua jopa parimetrinen. Yrttitarha.fi sivustolla on hyvin lisätietoa kasvista ja sen käytöstä ja viljelystä,

Karhunlaukkaa olen nähnyt kasvavan todella kauniina valkoisin kukin kukkivana mattona jossain päin Viroa. Se kasvaa myös Ahvenanmaalla luonnonvaraisena. Omassa puutarhassa sille suotuisa paikka olisi varjoisa ja kosktea paikka.

Karhunlaukkaa voi käyttää mausteena, sillä sen maku tuo mieleen valkosipulin. Sitä voi käyttää tuoreena vaikkapa yrttivoihin tai pestoon. Sillä on myös voimakkaita antibakteerisia vaikutuksia.

Timjami ja laventeli

Timjami on valmiiksi istutettu upeaan isoon ruukkuun. Timjami eli Neitsyt Marian sänkyruoho eli Ajuruoho talvehtii meillä aika kivasti joten se kannattaa situttaa suoraan kukkapenkkiin tai ainakin kesän jälkeen. Timjamin kukat sopivat hyvin salaatteihin ja sitä voi käyttää myös teessä mustaherukan lehtien kanssa.

Laventeli on minusta kaunis kaunis koristekasvi. Se talvehtii kohtuullisen hyvin myös Etelä-Suomessa. Laventeleita on myynnissä monia erilaisa lajikkeita ja näitä rungollisia versioitakin eri kokoisia. Kasvi on enemmänkin tuoksunsa vuoksi rohdoskasvi kuin syötävä.

Viikonloppuna herkkuja ja hyviä tarjouksia

Huomenna lauantaina Kaffemakian pop up kahvilasta on tarjolla ihania suolaisia ja makeita herkkuja. Voit nauttia kahvit puutarhamyymälässämme tai sisällä tai ostaa mukaan. Tervetuloa!

Tarjouksessa on myös yrttien sekä tomaatin ja kurkun taimet 2,95€.

Vaikka sateista ilmaa on luvattu viikonlopuksi, voi pihalla tehdä hyvin erilaisia istutuksia ja ainakin suunnitella tulevan kesän kukkapaikkoja kotona. Voit nostaa ruukut oikeille paikoilleen ja täyttää ne valmiiksi mullalla.

Liitän tähän pari edellisvuotista yrttiaiheista blogipostausta; minä ainakin innostun aina uudelleen kasvien rohdosvaikutuksista sekä tietenkin maustekasvien käytöstä. Sekä yhden kunnon kesäfiilistelyn; siellä on niin ihanat leijonankidat…

Kivaa viikonloppua kaikille!

Saija//

Myllypellon Taimien herkulliset yrtit

Hyvää suomalaisuuden päivää! Tänään se tuntuu erityisen tärkeältä. Suomalaisuus ja kotimaiset tuotteet, työ ja paikalliset...

Hyötykasveista helpoimmat eli yrtit

Meillä on niin paljon kiinnostavia yrttejä nyt Kukkatalolla, että halusin esitellä niistä muutaman. Aloitetaan kasvista, joka...

2 Comments

Puutarhahommia ja nautiskelua viikonlopuksi

Viikonloppupuuhia Tämä kuva on muutama päivä ennen pakkasia. Aurinkoiset syyspäivät jatkuvat, mutta luonto ja puutarha...

Vastaa