Joka päivä kukkia maljakkoon omasta pihasta
Tämähän olisi unelma. Ja se on ihan mahdollista toteuttaa. Varmasti olemme kaikki kukkia maljakkoon poimineetkin, mikäli vain lähipiiristä löytyy oma puutarha, mökkipiha tai joku sopiva luonnonkukkapeltokin.
Kun aikanaan päivittäistavarakauppoihin tuli leikkokukat, totesin ilahtuneena, että nyt ainakin kukkien käyttö lisääntyy. Ja nälkä kasvaa yleensä syödessä. Kun kuluttajat oppivat käyttämään kukkia, ryhdytään etsimäään uusia lajikkeita ja erilaisia vaihtoehtoja. Kohta ei enää pelkkä kimppu pieniä ruusuja riitä. Ja kyllä. Kukkien kulutus on lisääntynyt viime vuosien aikana.
Lähikukat ovat tämän hetken ilmiö ja varmasti melko pysyvä sellainen. Jo ennen koronapandemiaa ihasteltiin maailmalta kiiriviä upeita kuvia kukkapelloista. Kuvissa oli runsaita daaliakimppuja vastakerättyinä aamukasteen raikkaana nostalgisen lava-auton perässä. Me suomalaisetkin haluamme kukkia suoraan pellolta ja nimenomaan maljakkoon. Ja olisipa upeaa niitä itsekin kasvattaa puutarhassa.
Leikkokukkia on viljelty Suomessa kauan
Suomessa leikkokukkien viljely ei ole uusi asia. Meillä on viljelty aikoinaan paljonkin, mutta tämä päivänä lähinnä hyödetään tulppaania kevättalvella. Ruusuakin viljellään jonkin verran. Meille kotimaisia ruusuja saapuu viikoittain Kangasalta Ali-Marttilan puutarhalta.
Jämsässä sijaitsevalla Urosen puutarhalla hyödetään leikkotulppaaneja, freesioita ja narsisseja oman kukkakaupan myyntiin. Leikkoruusua sekä hyvin monenlaisia kesäleikkokukkia tuotetaan keväästä syksyyn. Ympärivuotisesti kasvatetaan leikkoruusuja, gerberoita, calloja, valko- ja värililjoja, Suurin osa menee oman kukkakaupan käyttöön.
Slow Flowers from Finland
Mutta vuosi vuodelta pieniä viljelijöitä tulee lisää sekä isommat vanhat perinteiset puutarhat innostuvat myös näistä uudenlaisista kesäkukan taimista. Slow Flowers Finland sivusto kokoaa yhteen kotimaiset leikkokukkatilat, oman lähiviljelijäsi sekä tietoa avomaalla, hitaasti kasvatettavista leikkokukista.
Minäkin innostuin pari vuotta sitten aiheesta kovin ja kävin Liviassa puutarhurin osatutkinnon leikkokukkien avomaaviljelystä.
Kaikkien purojen summana, päätimme 2020 lähteä kokeilemaan omaa valikoimaa asiakkaillemme leikkokukkien taimista. Saimme yhteistyökumppaniksemme Niemisen Puutarhan Mäntsälästä sekä Anna Niityn Perniöstä.
Näin syntyi Omaleikkokukka
Yhdessä Sanna Raskun kanssa täältä meiltä sekä puutarhamyymälämme Heini Liukkosen kanssa pohdittiin aihetta ja lajikkeita sekä tavattiin viljelijät Näin sitten ihan kohta on koittanut se hetki, että taimet tulevat myyntiin. Ensi viikosta alkaen Omaleikkokukkia on saatavana (mikäli kaikki valmistuu ajallaan.) Ilman lämpötilalla on suurin merkitys taimien kasvuvauhtiin.
Maljakkoon ja kuivakukiksi
Lajikkeet on valikoitu helpohkon kasvatuksen, kauniin värimaailman ja maljakkokestävyyden kannalta. Toivomme, että sinäkin onnistut tässä ihanassa uudessa ilmiössä. Moni ihanuus jäi vielä valikoimasta pois, mutta kenties ensi vuonna nekin löytyvät meiltä.
Lajikkeet ovat iso-olkikukka, jänönhäntä, kiinanasteri, koristeporkkana, kultahehku, leijonankita, punarevonhäntä,sini-ikiviuhko, koreantörmäkukka sekä oppineidenkukka eli zinnia.
Omaleikkokukka-lehti
Vinkeiksi ja lisäinnostukseksi olemme koonneet sinulle julkaisun, jossa kasvatusvinkkejä sekä käyttöideoita. Lehteä on jaossa myymälässä, sekä sen voi ladata myös verkkosivuiltamme.
Kukantaimet multaan
Toivottavasti innostuit yhtä paljon kuin me ja koet onnistumisen iloa! Taimet ovat nyt ennakkomyynnissä ja niitä on rajoitettu erä.
Happy growing!
Saija//
Pingback: Aurinkoinen syyspäivä pergolassa - Järvenpään Kukkatalo