Kesäkukat Osa 4

Tällä kertaa esittelyssä on valkoisia kesäkukkia. Valikoima on laaja ja tähän kuvaan onkin mahtunut vain hitusen pieni osanen kaikista myynnistä olevista ihanuuksista.

Ja toivottavasti saamme vielä ”jälkeen” kuvan, sillä nyt kesän alussa kun kasvit istutetaan, tuntuu, että niiden koko on niin vaatimaton. Mutta kunhan lämpö ja kesä tekevät tehtävänsä tulee kasvien koko komeus loistoonsa.

Mutta sitä siis odotellessa ja kasvun ihmeestä nautitaan nyt just.

Daalia

Kesäkukkapostauksissa esittelimme myös oranssin daalian. Kuten oranssi, tämäkin on nk. pistokaslisätty. Kasvit tulevat Mäntsälän Ohkolasta Niemisen Puutarhalta.

Daalia pitää siis auringosta. Ehkä optimaalisin olisi paikka, johon ei paahda koko päivää, sillä suuren lehdistönsä ansiosta daalia kuluttaa paljon vettä. Minulle ainakin sopii paremmin rennompi kastelutapa eli max kerran päivässä kastelukannun kanssa kiertelyä.

Daalialle myös lannoitusta koko kesän suosittelen sekä jo kukkineiden kukkien poistamista, jotta uudet nuput pääsevät kehittymään.

Eucalyptuspuu sopii ruukkukukaksi ulos ja se kasvaa isoksikin

Oma tuoksuva eukalyptuspensas

Viime kesinä on yleistynyt ruukussa kasvatettava eukalyptus. Minulla on vasta muutaman viikon kokemus tästä, mutta olen kuullut asiakkailta tarinoita, kuinka upeaksi ja valtavaksi kasvi kasvaa kesässä. Sitä paitsi eukalyptus on hieno myös syksyllä ja mahdollista se on myös talvehdittaa sisällä tai kellarissa, jopa ulkona.

Eukalyptuksen lehdissä on hieno sinisen harmaa sävy ja leikkovihreänä kasvi on hyvin suosittu. Lajikkeita leikkona löytyy vaikka mitä, ruukkukasvina on useimmiten vain tätä ´Eukalyptus Gunnii´ kaltaista lajiketta.

Kasvilla on suuri juuristo, siksi ruukun koko kannattaa valita isommasta päästä. Kasvualustaan eli multaan voisi sekoittaa havu-rhodomultaa, koska eukalyptus pitää happamammasta maaperästä.

Kastelun kanssa ainakin aluksi pitää olla tarkkana, eukalyptus ei pidä kuivumisesta (sainkin jo puolet omasta kasvistani kuivumaan ekan viikon aikana), mutta puutarhurimme Tarja kertoo sen sietävän kuivumista kunhan se on ensin päässyt kunnolla juurtumaan.

Moni on saanut eukapyptuksen talvehtimaan myös ulkona, leudot talvemme ovat varmasti auttaneet asiaa.

valkoinen hortensia voidaan oistuttaa ulos isoon ruukkuun

Hortensia ulkoruukussa

Aivan upea näyttävä hortensia on vielä nupullisena lähes vihreä kukinnoiltaan. Jotta saisit hortensian viihtymaan ulkona kannattaa huolehtia kolmesta asiasta:

  • riittävän iso ruukku
  • puolivarjoisa paikka
  • kastelun huolellisuus

Kun ruukku on tarpeeksi kookas, on multa helpompi pitää kosteana koko ajan. Multa voi kevyesti kuivahtaa, mutta se ei saa olla litimärkää.  Kun paikka, johon olet hortensian asettanut on puolivarjoisa eli siihen ei paista aurinko koko päivää, on mullan tuoreudestakin helpompi huolehtia.

Sateessa kukinnoista kannattaa karistella vesi pois, sillä iso kukka ei tykkää seisovatsa vedestä ja ruskistuu. Varmin tapa on sijoittaa hortensia sateelta suojaan.

Maljaköynnös on helppohoitoinen köynnöstävä kesäkukka.

Maljaköynnös ja miljoonakello amppeleihin

Maljaköynnös on erittäin kiitollinen ja helppohoitoinen kasvi amppeliin tai köynnöstuen kanssa ruukkuun. Se viihtyy aurinkoisessa paikassa ja kukkii vaikka koko kesän, kunhan huolehtii ettei sen multa pääse liiaksi kuivumaan. Lannoittamista suositellaan koko kesän ajan kastelun yhteydessä, niinkuin muillekin kesäkukille. Erinomainen lannoite on vaikkapa Kekkilän Kastelulannoite, joka on jauhemaista ja liukenee helposti veteen.

Miljoonakello

Tämä pikkupetuniaksikin kutsuttu kasvi sopii amppeleihin, sillä se ei kasva pystysuuntaan vaan kivasti rönsyää alaspäin. Näitä löytyy monenvärisiä valkoisesta lilaan ja pinkin eri sävyihin sekä tällaisia hieman persikkaan siftaavia. Miljoonakello tykkää aurinkoisesta paikasta eikä halua rutikuivaksi päästä kastelujen välillä.

Valkoiset kesäkukat

Laventeli perhosten houkuttajana

Vielä yksi kasvi tässä valkoisessa kokoelmassamme on, nimittäin laventeli.

Tuoksuvana kasvina laventeli houkuttaa luokseen perhosia ja muita luonnollemme tärkeitä hyönteisiä. Se pitää aurinkoisesta paikasta ja kukkineet kukat voi napsaista pois, jolloin se kukkii uudelleen Kasvi on hieman talvenarka mutta kannattaa silti istuttaa kukkapenkkiin talveksi.

Valkoiset ja ihan kaikenväriset kesäkukat ovat nyt myymälässä. Valikoima vaihtuu melkeinpä päivittäin, sillä lisää tulee koko ajan, tervetuloa fiilistelemään!

Pikkuhiljaa paluu normaaliin arkeen on myös alkamassa. Varovaisesti, mutta varmasti. Kevään kaikki peruuntuneet workshopit eli myymälän keskiviikkotyöpajat pyörähtävät myös käyntiin ensi keskiviikkona.

Mukavaa vehreää viikonloppua, nyt tihuuttelee vettä, mutta ilman on silti lämmin. Ja se tarkoittaa puutarhalle ja luonnolle valtavaa kasvupyrähdystä! Ihanaa!

Saija//

39.9559.95
34.9544.95
34.9544.95
99.00199.00
34.9559.95
3.505.00

Vastaa