Kesäkukat ja ruukkuistutukset 2020

Kesäkukkakausi on täällä! Ihan vähän meitä vain jarruttelee yön kylmyys ja silloin tällöin taivaalta leijailevat lumihiutaleet. Mutta jos niitä ei lasketa, niin kukkarunsaus houkuttelee suunnittelemaan ja istuttamaan. Samat kasvit toki vuodesta toiseen pitävät pintansa, mutta valikoimaan tulee aina jotain vähemmän käytettyjä värejä myös.

Suunnittelimme neljä värimaailmaa yksivuotisista kesäkukista, mutta mukana on myös perennoja eli monivuotisia kasveja. Tässä tulee ensimmäinen, ehkä suosikkini; persikka ja oranssi.

Tunnistatko käytetyt kasvit? Daalia, värinokkonen, miljoonakello, mustasilmäsusanna, keijunkukka, pampaheinä, tulikellukka, kesäleimu….

Miljoonakello

Tämä pikkupetuniaksikin kutsuttu kasvi sopii amppeleihin, sillä se ei kasva pystysuuntaan vaan kivasti rönsyää alaspäin. Näitä löytyy monenvärisiä valkoisesta lilaan ja pinkin eri sävyihin sekä tällaisia hieman persikkaan siftaavia. Miljoonakello tykkää aurinkoisesta paikasta eikä halua rutikuivaksi päästä kastelujen välillä.

Monelta olen kysynyt tarvitseeko miljoonakelloa nyppiä ja mielipiteitä on monta. Olen päätynyt itse siihen etten nypi, vanhat kukat varisevat pois, mutta leikkaan kukkaoksia pois jos kasvista tulee vähemmän kukkaisa eikä jaksa enää kukkia. Tietenkin poitää huolehtia myös lannoituksesta.

Daalia

Tämä on pistokkaasta lisätty nk. kesädaalia, mutta aivan yhtä ihana kuin mukulasta kasvatettu. Daalia pitää aurinkoisesta paikasta ja rehevänkasvutapansa vuoksi sitä kannattaa lannoittaa ja kastella melko runsaasti. Daaliat tulevat Niemisen Puutarhalta.

Tulikellukka

Tulikellukka (Geum coccineum) on monivuotinen kasvi, jonka voi istuttaa kesäksi ruukkuun. Syksyllä, jos mahdollista se kannattaa siirtää kukkapenkkiin talvehtimaan. Se pitää aurinkoisesta tai puolivarjoisesta kasvupaikasta.  Kukkavanat kannattaa leikata, niin se kukkii uudelleen myös loppukesästä.

Mustasilmäsusanna

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on yksivuotinen köynnöskasvi, jonka voi istuttaa amppeliin tai ruukkuun ja tehdä sille hyvän tukirakenteen ruukkuun.  Mustasilmäsusannaa saa keltaisena, valkoisena ja tämä kiva poltettu oranssikin on tänä vuonna valikoimissa.

Maksaruoho

Maksaruohot

Erilaiset maksaruohot sopivat myös hienosti ruukkuihin istutettavaksi. Niistä löytyy perusvihreitä, mutta myös ruskeaan ja limen väriin meneviä lajikkeita. Lajikekirjo on mittava. Myös maksaruohot kannattaa istuttaa ulos kukkapenkkiin talveksi.

Kesäleimu

Kesäleimu (Phlox drummondii) yksivuotinen toisin kuin sukulaisensa leimukukka. Se pitää aurinkoisesta ja puolivarjoisesta paikasta ja kasvaa matalahkona ja mätäsmäisenä. Kesäleimun takana punertavana hohtaa keijunkukka, sekin on monivuotinen.

 

Kukkafiilistelyn kruunaa kaunis leikkokukka-asetelma persikkaisine pioneineen. Tämä pioni on lajikkeeltaan Coral Sunset ja se on IHANA!  Nimittäin se on kuin auringonlasku ja muuttaa väriään tummasta pinkistä persikan kautta kermanvalkoiseen.

Toivottavasti innostuitte persikasta värimaailmasta! Ja toivotaan ettei enää sada lunta ja päästään kunnolla kesäkukkia istuttamaan.

Kukkaisaa viikonloppua!

Saija//

3 thoughts on “Persikan ja oranssinsävyiset kesäkukat

  1. Pingback: Keltaiset kesäkukat - Järvenpään Kukkatalo

  2. Pingback: Valkoiset kesäkukat - Järvenpään Kukkatalo

  3. Pingback: Kärhön katveessa syyskasveja - Järvenpään Kukkatalo

Vastaa