Päättyvä vuosi 2020 oli kukkamaailmassa värikkäiden kuivakukkien, heinien ja luonnonmateriaalien, Suomessa viljeltyjen ja kotoilun (koronan) luoman puutarhainnostuksen aikaa.

Tammikuussa Crazy Flowers

Värjätyt kukat ja värikkäät kuivakukat valtasivat ja innostivat tammikuussa lisääntyvän valon myötä. Nimesimme teeman Crazy Flowersiksi. Kukkakoulussa tehtiin asetelmia ja harsokukkaa myytiin ennätysmäärä ”yksisarvis-väreissä” eli pastellisen hempeänä. Värjätyt ja pastelliset kukat jatkavat varmasti myös vuonna 2021.

Helmikuussa pehmeitä heiniä ja lempeitä värejä

Helmikuussa teimme pehmoisista heinistä, näyttävistä pamparuohoista ja oksista lattialle sijoitettavan tilakoristeen. Talventörröttäjät puutarhasta ja luonnosta sopivat asetelmiin loistavasti. Leikkokukkana ginstia eli loistovihma ja värjätty puolisuuri krysanteemi tuovat mieleeni 90-luvun kukkavalikoiman.

Blogissa lisää ”sohvainstalaatiosta”.

Maaliskuussa värikkäitä sipulikukkia pääsiäisen kunniaksi

Maaliskuussa pääsiäisen pöytäkattaus tehtiin matalaan astiaan, jonka asettelupohjana oli kanaverkkoa. Tulppaanit, pienet tetenarsissit, hyasintit ja oranssit arabiantähdikit rönsyävät asetelmassa luonnonniinen välissä villisti.

Huhtikuussa oltiin jo pihalla

Huhtikuun aurinkoiset kevätpäivät innostivat keräämään oksia ja tekemään niistä ulos puutarhaan roikkuvan asetelman, jota koristi tulppaanit ja orkideat. Erilaiset sipulikukat kuten helmihyasintti olivat kauneimmillaan.

Toukokuussa keltaisia kesäkukkia

Keltainen on ollut meidän mieleen näemmä, sillä kesäkukkasesongin saapuessa ovat keltaiset kukat edelleen hot ja pop. Takapihan terassi on siivottu ja kukkaruukkuihin istutettiin samettiruusua, vaahtera-auliota, oliivipuita ja maissia. Suomessa viljeltyjen kesäkukkien suuri osuus ilahdutti asiakkaita ja meitä.

Kesäkuussa piknikillä

Kesäkuun kauniit säät innostivat piknikille. Koronankin vuoksi kaikki kokoontumiset tapahtuivat ulkona ja nurmikolle levitetty viltti olikin ihan paras tapa viettää kaunista kesäpäivää. Ja tottakai kukat kuuluvat myös piknikkattaukseen.

Heinäkuussa istutettiin lisää puutarhaan kukkia

Jo huhtikuussa alkanut valtava puutarhainnostus vaan jatkui lomakauden koittaessa. Heinäkuussa kasvivalikoima muuttui jo vähän loppukesää enteileväksi ja jotkut suosikkikasvit loppuivat kokonaan. Onneksi kukkia riitti ja puutarhurimme istuttivat koko ajan uusia kauniita yhdistelmiä lomailijoiden iloksi.

Elokuussa

Elokuussa kärhöt kukkivat jo täysillä ja puutarhat olivat upeimmillaan. Elokuun kukkakimppu oli tummanpunaisen täyteläinen ja suosikkikasvi oli tämän kimpussa olevan protean lisäksi ehdottomasti latva-artisokan kukinto.

tumma kimppu

Syyskuussa palataan töihin

Pikkuhiljaa syyskuussa oli sitten töihin paluu ja loppuvuoden suunnittelua. Kranssit kuuluvat syksyyn ja niitä teimmekin ihan valtavia määriä, paljon erilaisia. Suosituin malli oli kuitenkin ehdottomasti ohut metallikranssi, jossa kukitus kiertää vain osaa pohjaa. Kynttilällä tai ilman.

Lokakuussa nautittiin ruskasta

Kun luonto oli värjännyt lehdet punaiseksi ja oranssiksi sai se myös meidän innostumaan hehkuvista syksyn väreistä. Tämä asetelma oli sidottu ekologisesti kanaverkona avulla ja se oli muodoltaan lennokkaan epäsymmetrinen.

Marraskuussa pyhäinpäivän viettoa

Perheen yhteiset hetket korostuivat vuonna 2020 ja kotoilu muutenkin. Keväällä ja kesällä se näkyi puutarhassa ja pihalla, syksyn saapuessa siirryttiin sisälle. Pyhäinpäivä ja isänpäivä osuvat aina peräkkäisille viikonlopuille, todellinen juhlaputki siis. Marraskuun kattaukseen oli koottu erilaisia valkoisia ja vaaleita kuivakukkia, heiniä ja tuoreita leikkokukkia.

Joulukuussa kotimaisia ruukkukukkia ja kukkapilviä

Joulukuussa kukat valtasivat koko kodin ja erityisen iloisia olimme suomalaisten ruukkukukkien isosta osuudesta. Joulutähdet ja hyasintit sekä amaryllikset kun olivat lähes kaikki viljelty Suomessa.

Kukkapilvestä tuli ”uusi pieni hitti”. Kattoon kiinnitettävä kuivakukista koottu asetelma sai joulun aikaan valot ja siihen oli sidottu jälleen kerran – heiniä ja kuivakukkia.

Postaus kukkapilvestä.

Sellainen hieno kukkavuosi 2020. Nyt jo sormet syyhyä tulevaan ja ajatukset innolla vuodessa 2021. Siitä tulee varmasti paras ikinä!

Juhlavaa uuden vuoden vaihtumista kaikille!

Saija//

Vastaa