Viherkasvit näyttelyyn

Tammikuussa pidetään kotona viherkasvinäyttely. Kokoa kaikki kauneimmat kasvisi viihtyisään paikkaan ja tee niistä kollaasi. Nautiskele lehtien muodoilla ja väreillä, tee vihreä kokonaisuus ja ihaile miten kauniisti erilaiset kasvit sulautuvat yhteen ja korostavat toinen toisiaan.

Auringon lisääntyessä kasvit alkavat heräillä talviunestaan ja niiden kasvukausi pyrähtää pikkuhiljaa käyntiin. Aloita pikkuhiljaa lannoittaminen ja vaihda tai lisää kasveillesi uutta multaa.

.

Laikkuvehkasta löytyy nyt myös muodikkaan punertava lajike. Se on helppo kasvi ja saa kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.

Muulinkorva on myös nyt pinkki! Se pitää puolivarjoisasta tai valoisasta paikasta ja sopii myös amppeliin tehdessään pitkiä köynnösmäisiä versoja.

Köynnösvehka ”Good Luck” on jopa keräily harvinaisuus! Se pitää sumuttelusta eikä piittaa suorasta auringonvalosta.

Nukkapiilea (Friendship plant) Tätä piileaa kutsutaan englanniksi ystävyyden kasviksi koska se kasvaa iloisesti ja lähtee hyvin kasvuun pistokasversoistakin. Niinpä sitä jaetaan ystäville ilahduttamaan heitäkin.

Muorinkukka (peperomia obtipan) on helppo valoisassa viihtyvä viherkasvi joka on Meksikosta kotoisin. Se ei pidä liiasta märkyydestä ja sopii minne kohtaan vain olohuoneessasi.

Kirjojuoru on helppo viherkasvi. Se pitää valoisasta ja saa kuivahtaa kastelujen välillä. Kun se kasvattaa pitkiä versoja, saattavat vanhemmat lehdet kuivahtaa. Sen vuoksi sitä voi reilustikin leikata ja ottaa vaikka latvapistollaita.

Orkidea amppelikasviksi

Perhoskämmekät ovat oivallisia myös amppeleissa. Niiden kukkavanat ovat luonnostaan alaspäin kaartuvia ja kun tukikepit ottaa pois ne saavat luonnollisesti laskeutua alaspäin.

Kuin kukka maljakossa

Pistokkaita on hauska kokeilla ja ne näyttävät kivoilta pienissä lasimaljakoissa.

Pistokkaita voi ottaa melkein mistä vain kasvista. Et häviä muuta kuin yhden lehden, jos kokeilu ei onnistukaan. Leikkaa kasvista lehti, jossa on vartta reilut 10 senttiä ja aseta se kauniiseen maljakkoon, jossa on vettä. Sitä paitsi leikkaaminen tekee viherkasveille hyvää. Ne haaroittuvat usein juuri leikkauskohdasta ja saat kaupan päälle entistä tuuheamman kasvin.  

Ainakin näitä kannattaa kokeilla:

  • lehtikaktukset
  • posliinikukat
  • kiinanruusu
  • kultaköynnös
  • juoru
  • vehkat
  • muorinkukat
  • rahapuu.

Vehkat ovat helppoja 

Köynnösvehka ”New Red” on kauniin punalehtinen. Kokeile kasvattaa vehkoja vedessä lasimaljakossa. Ota istutusruukku pois ja karista varovasti mullat juuriston ympäriltä pois. Pese juuret vielä hellävaroen juoksevan veden alla ja aseta kasvi pallomaiseen maljaan. Kasvin vettä pitää vaihtaa, jotta se pysyy puhtaana.

Kasvit ilman multaa

Ilmakasvit tuovat kivaa lisää viherkasvimaailmaan. Ne ovat pieniä, kiehtovia lehtiruusukkeita, jotka eivät tarvitse multaa vaan ottavat kosteutta ilmasta. Aika ajoin ilmakasveja kannattaa suihkutella ja vaikka upottaa veteen muutamaksi minuutiksi. Itse pidän ilmakasveja kauniilla tarjottimella ja olenpa saanut sellaisen kukkimaankin. Voit asettaa ilmakasvin myös maljakkoon sisälle ja kaveriksi kauniita kiviä.

Viherkasveilla on helppo tuoda kotiin raikkautta ja sisustukseen saa persoonallisen säväyksen. Kiva ruukku ja hauska kasvi eivät vaadi isoja investointeja välttämättä. Ja kasvit tuovat iloa hoitajalleen menestyessään.

Mukavaa tammikuista viikkoa!

Saija//

Artikkeli on julkaistu Unelmien Talo&Koti lehdessä 1/2022

Vastaa