Suudelmia taikamistelin oksan alla

Näettekö itsenne jo kumartumassa pöydän ylle ja antamassa suudelmaa mistelin oksan alla? Tämän pöytäkoristelun juju onkin pöydän yllä roikkuva mistelikimppu. Ihanaa! Jouluna saa tehdä kaikenlaisia taianomaisia asioita ja varsinkin pusutella mistelin alla.

Mikä misteli?

Misteli (Viscum album) eli euroopanmisteli on puoliloisiva pensas, joka kasvaa Euroopassa puiden oksilla. Seuraavan kerran kun menet Saksaan tai Hollantiin, tarkkaile puita. Jos näet pallomaisen kasvuston puun katveessa, se saattaa olla misteli. Onpa kerran löydetty Paraisilta omenapuussa kasvanut misteli, mutta lähimmät taitavat kasvaa Tukholman liepeillä. Tosin Suomestakin on löytynyt viime vuosina satakunta mistelikasvustoa.

Aines Asterixin taikajuomaan ja onnentuoja

Misteli ei ole punamarjainen ja kiiltävälehtinen kuten Aku Ankassa vaan oikeastaan ihan päinvastoin. Lehdet ovat pienet vaaleanvihertävät ja marjat hiukan läpikuultavat vaaleat. Se leviää lintujen mukana, koska tahmeat marjat tarttuvat helposti niiden höyheniin.

Asterixin lukijat tietävät, että Akvativix leikkasi misteliä tammesta kultaisella sirpillään taikajuomaa varten. Mistelin alla suutelu taas on englantilainen jouluperinne. Mistelissä on siis taikaa!

Misteli on yhdistetty hyvään onneen, parantamiseen ja hedelmällisyyteen. 1800-luvun loppupuolella Englannissa ajateltiin, ettei neitokainen pääse naimisiin jos hän kieltäytyy poskisuudelmasta mistelinoksan alla. Pusun jälkeen oksasta tuli ottaa marja ja kun kaikki marjat olivat loppu ei enää taika tehonnut. Misteliä on kutsuttu myös pirunkarkoittajaksi ja druidin yrtiksi.

Vihreä asetelma

Pöydälle on sidottu pitkänmallinen asetelma erilaisista havuista ja värjätystä vihreästä jäkälästä. Siihen on lisätty valkoisia kuivakukkia ja amarylliksen kelloja sekä jouluruusua. Korallisaniainen on tuo pieneilehtinen vihreä verso asetelman päällä.

Lautasille on tehty pienen pieni kimppu havuista ja kuivakukista.

Pöydän ympärillä on ”porttirakenne” johon mistelikimppu on kiinnitetty. Samoin rautalangan avulla siihen on ripustettu erilaisia pieniä havunoksia ja kuivakukkia.

Olisiko tässä ainesta joulukodin koristeluun?

Jouluun vielä 15 yötä

Jouluun on enää kaksi kokonaista viikkoa, nyt saa jo täysillä nauttia koristeista kukista ja tunnelmasta. Tarjouksena tällä viikolla meillä on kotimaiset hyasintit ja Tee-se-itse Havukranssipaketit sekä hauskat hapsutulppaanit.

Ensi viikolla Kukka-akatemia kokoontuu verkossa ja aiheena on jouluiset kimput ja asetelmat.

Kivaa joulun (ja pusujen) odotusta!

Saija//

Vastaa