Kukkasidonnan Suomen mestaruudesta kisattiin viikonloppuna Tampereella

Tänä vuonna Suomen mestaruudesta kilpaili 11 upeaa floristia ja puutarhuria. Kilpailut järjestettiin Ahlmanin ammattiopistossa Kukkakauppiaspäivien yhteydessä. Viimeksi kikpailut järjestettiin 2019 Seinäjoella.

Ennaltavalmisteltuna työnä pöytä teemalla Elämänlanka

Kilpailut on järjestänyt Suomen Kukkakauppiasliitto jo vuodesta 1965 lähtien lähes joka vuosi. Meidän taitava floristimestarimme Eine-Maria Nieminen on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2011 sekä junioreiden Suomen mestaruuden 2010.  2019 Eine-Maria ”Eikku” tuli toiseksi.

Kisoissa on aina vähintään yksi ennaltavalmisteltava työ, joka tänä vuonna oli Pöytä teemalla Elämänlanka. Pöydässä oli vapaa tekniikka ja elävän materiaalin tuli hallita. Kilpailuaikaa työn kokoamiselle oli 3h. Etukäteen pöytään sai kiinnittää vapaasti kaikkea ei-elävää materiaalia sekä orgaanista materiaalia, joka oli valmiiksi kuivaa. Kaikki elävät kukat ja kasvit piti kiinnittää työhön vasta kilpailuaikana.

Eikun pöytä sai huippupisteet

Eikun pöydän tuomaristo arvioi parhaimmaksi yhdessä Mira Sieväsen työn kanssa samoilla pisteilla 281. Tuomareita oli kilpailuissa kolme ja he arvioivat tekniikkaa, työn kokonaisvaikutusta, väriä ja ideaa, yhteensä jaossa oli 300 pistettä. Erityisesti tuomaristoa miellytti Eikun työn värimaailma.

Pöytänä oli vanha peilipöytä joka oli päällystetty osittain kuivatuilla kukilla. Kukitus oli pääosin rakenteessa pöydän ympärillä. Tukirakenne oli tehty villiviinistä. Kukat olivat pienissä lasisuppiloissa rakenteessa kiinni sekä osittain porattu pöydän läpi.

Kukkamateriaali oli kesäkukkia ja perennoja puutarhasta sekä viljeltyjä orkidean kukintoja. Työssä oli käytetty mm. oppineiden kukkaa, keijunmekkoa, kelloköynnöstä, suklaakosmosta, perhoskämmekkää, dendrobiumorkideaa sekä vandaa ja daaliaa.

Kuva Minna Penttala

Toinen työ oli yllätystyö

Seuraava kilpailutyö oli yllätystyö: kimppu Iittalan Ruutumaljakkoon teemalla ”Suuret juhlat”. Tässäkin työssä Eikku onnistui loistavasti. Kimpussa oli rakenne oksista ja rautalangasta ja kukkina oli käytetty mm. ritarinkannusta, aronian oksia, lyhtykoisoa sekä gladiolusta. Kahden kilpailutyön jälkeen sietsemän parasta pääsi finaaliin, joka kisattiin lauantaina.

Kuva Minna Penttala

Yllätystyöt jatkuvat finaalissa

Kolmas ja neljäs työ oli niinikään yllätystöitä, joihin kilpailijat saivat kaiken materiaalin paikan päällä. Esivalmisteluaikaa oli näille kahdelle työlle 1,5 h. Finaalissa piti tehdä arkunkoriste teemalla Kestävä kehitys sekä kirjan koristelu.

Tilassa oli SHT tukun ekoarkku ja siihen tehtävässä arkunkoristeessa tuli käyttää annettuja materiaaleja. Eikku toteutti koristeen rakenteen omanapuun oksista ja kukitti sen materiaaliella jotka kestävät kuivana. Kukkasientä, liimaa tai muovisuppiloita ei työssä käytetty.

Kirjan koristeluun oli annettu aikaa 45 minuuttia ja lopputuloksissa nähtiin hyvinkin paljon erilaisia toteutuksia. Osa kilpailijoista oli koristellut kirjan sisältä, osa päältä ja osa ympäriltä. Parhaimmat pisteet kahdesta viimeisestä työstä sai Säde Alanen.

Suomen mestaruus Säde Alaselle Alajärvelle

Kukkakauppiasliiton ja Interfloran yhteisessä iltajuhlassa julistettiin voittajat ja Suomen mestaruus meni Alajärvelle Säde Alaselle. Säde voitti kisan myös 2019. Toiseksi itsensä sitoi Jenni Perttola Tampereelta.

Näin kukkasidonnan tuore pronssimitalisti Eine-Maria Nieminen tiivistää kisaviikonlopun tunnelmat: “Kilpailu oli kaikenkaikkiaan hieno kokemus ja kilpailuissa on aina kivaa ja opettavaista olla. Henki kisoissa oli hyvä ja kannustava. Vaikka tänä vuonna ei kultamitalia tullutkaan, jokainen kisaaja on voittaja jo osallistuessaan rohkeasti tapahtumaan. Ensi kerralla sitten uudelleen voittoa tavoittelemaan!”

Onnea vielä keran kaikille ja tietenkin omalle ihanalle Eine-Mariallemme!

Saija//

Vastaa