Maailmanmestaruuskilpailut

Interflora World Cup 2023 käytiin viime viikonloppuna Manchesterissä Englannissa. Minulla oli kunnia edustaa Suomea ja Järvenpäätä Interflora Suomi ry:n lähettämänä.

Maailman suurin kukkasidontakilpailu kokosi yhteen 20 maailman huippusitojaa ympäri maailmaa. Interflora World Cup oli täynnä luovuutta, intohimoa, draamaa ja ennen kaikkea kukkien juhlaa.

Kilpailuissa sidottiin kolme ennalta valmisteltua työtä sekä yllätystyö. Semifinaaliin pääsi 10 parasta.

Maailmamestariksi kilpailussa kruunattiin Saksan Nicolaus Peters, hopeaa meni Norjaan Elisabeth Palssonille ja pronssia Iso-Britannian Elizabeth Newcombelle. Heidän kilpailutyönsä olivat kerrassaan upeita! Alla oleva kuva on Nicolauksen osastosta.

Ensimmäinen työ; Metsiemme katokset

Ensimmäinen kilpailutyö oli roikkuva tilatyö; “Our Forest Canopies”. Tehtävänannossa pyydettiin työtä, jonka maksimimitat olivat 2x2m ja korkeus 2,4m.

“To really feel a forest canopy, we must use different senses and
often the most useful one is the sense of imagination.” – Joan Maloof. 

Tehtävässä oli runo, jossa puhuttiin erilaisten aistien käyttämisestä, tärkein on kuitenkin mielikuvituksen aisti.

Työni rakenne oli puukehikko ja oksat, josta kukat ja kasvit suppiloissa roikkuivat. Työssä oli mäntyä, suopursua sekä paljon erilaisia beigen ja ruskean sävyisiä leikkokukkia sekä ruukkukasveja. “Katokseen” pystyi mennä sisälle ja siellä oli äänimaailma, jossa saattoi aistia tuulen huminaa ja linnunkin.

Suppilot ja puurakenteen minulle toteutti Tunto Designin Mikko Kärkkäinen, äänimaailman Roope Lehtoranta. Kiinnityksissä käytin kierrätettyä pronssia, josta koruseppä Anu Ek oli tehnyt kiinnikkeet.

Meren aallot; pöytä kahdelle

Toinen kilpailutyö oli pöytä kahdelle “Our Ocean Waves”.  Sen pitää kuvastaa runoa.

“Dance with the waves, move with the sea, let the rhythm of the water set your
soul free.” – Christy Ann Martine.

Pöydän rakenne oli tehty kierrätyskankaasta kovettamalla ja lepäsi metallirakenteen päällä. Kukkien asettelupohjana käytin rahkasammalta, johon kaikki kukat oli kiinnitetty. Lautasina oli kaksi lasiastiaa ylemmällä tasolla.

Jokaiselle kilpailijalle oli annettu 5x4m osasto, jonne työt sijoiteltiin. Yleisöä tapahtumassa oli koko ajan runsaasti, se oli avoinna myös kuluttajille. Eine-Maria Nieminen oli assistenttini kilpailuissa ja mukana tiiviisti koko 9kk harjoittelu- ja suunnitteluajan.

Morsiuskimppu – Pilvet

Kolmannen ennaltavalmistellun työn teema oli “Meidän pilvet – Our Clouds”. Työn tuli kuvastaa Terri Guillemetsin runoa; pilvet ovat taivaan mielikuvitusta.

“Clouds are the imagination of the sky.” – Terri Guillemets

Kimpun asettelupohjana käytin villalangasta tehtyä ryijyä ja palloja. Kukat oli liimattu ja osassa oli hyvin ohut tikkuvarsi jänönhännästä. Kimpun pohjassa oli myös palloja ja käsi “sujahti pilven sisään” kun sitä kannettiin. Halusin kimpun olevan keveä kuin pilvi ja “värimaailma kuin auringonlasku”.

Kimpun pohjan ideointi alkoi jo alkuvuodesta, kun tapasin Metropolian muotoiluopiskelijan Pinja Harvelan. Pinjan lopputyön ja ideoiden pohjalta työ kehittyi lopulliseen muotoonsa.

Lopullisen pohjan minulle toteutti ystäväni Anna-Maija Kajander ja Eine-Maria.

Yllätystyö

Alkukilpailun yllätystyö oli asetelmallinen työ, jossa annettiin mehiläiskennon muotoinen hylly. Työn piti kuvastaa mehiläisten tärkeyttä luonnossamme ja niityillä. Runo kuului vapaasti suomennettuna kutakuinkin “Kaunein ääni, jonka niityillä kuulemme, on mehiläisten surina.”

Kilpailupaikkana vanha rautatieasema

Manchester Central toimi kilpailupaikkana. Se oli tosiaan toiminut aiemmin rautatieasemana ja oli kaunis korkea valoisa tila.

Kannustusjoukkoja Suomesta oli mukana sankoin joukoin. Tärkeät mentorini ja koko harjoitteluajan minua sparranneet Varpu Suonataka-Lahtinen ja Kirsi Vesalainen ovat alla kuvassa yhdessä poikieni kanssa <3.

Myös veljeni perheineen olivat matkassa sekä tietenkin Interflora Suomen iso joukko. Oli ihanaa nähdä Suomen lippujen liehuvan kaikkialla!

Mieletön kokemus ja ikuisia ystäviä

”Kolme työtäni onnistuivat hienosti, mutta jäin harmillisesti 2,2 pisteellä ulos finaaleista yllätystyön heikkojen pisteiden vuoksi. Kilpailu on kuitenkin kilpailu ja suoritus, jossa olet satojen ihmisten edessä (plus tuhansien edessä suoratoistossa) ei aina mene nappiin.

Olen kuitenkin äärimmäisen kiitollinen kokemuksesta ja kaikesta ilon hetkistä ja inspiraatiosta, joita sain. Pääsin tutustumaan maailman parhaisiin floristeihin ja heidän assistentteihinsa, meistä tuli viikon aikana ikuisia kukkaystäviä. Koko projekti kesti 9 kuukautta ja oli iloineen ja suruineen antoisa kokemus monelta kantilta. Sain tehdä luovaa työtä koko sydämestäni ja opetella myös uusia tekniikoita. Ikään kuin astuin arkityöni ulkopuolelle ja mieleni onkin nyt intoa täynnä kun edessä on paluu arkeen ja oman työn kehittäminen voi taas jatkua.

Pettymyksen kyyneleet vaihtuvat pian hyvään oloon arjesta ja sen iloista!

Kiitokset!

Kiitän erityisesti siskoani Eine-Maria Niemistä assistenttina toimimisesta, olet täyttä kultaa.

Kiitos upeat floristiikan ammattilaiset Varpu Suontaka-Lahtinen ja Kirsi Vesalainen mentoroinnista koko projektin aikana. Sain luoda omat työni ja te jämptisti, mutta hellästi kyseenalaistitte ja tuitte.

Kiitos yhtiökumppanini ja veljeni Joonas Nieminen, että sain mahdollisuuden tähän sekä ajallisesti, että rahallisesti. Kukkia kului valtavat määrät harjoitteluunkiin.

Kiitos Kapinan Sami Lambergille, jonka ottamia ovat postauksen kuvat. Sami matkusti all-the-way Manchesteriin ja on dokumentoinnut koko kisaprojektia alusta asti.

Kiitos ystäväni Riikka Lehtinen ja Miia Karhu, jotka ensimmäisestä päivästä asti lähtivät mukaan järjestämään kumppanuuksia, lentoja, hotelleja, rahteja… Lista on loputon.

Kiitos hollantilainen yhteistyökumppanimme Rosehill Export ja Richard Buis. Riku on pitkäaikainen kukkatoimittajamme ja ostajamme Aalsmeerissa. Hän etsi ja kaivoi, löysi ja vielä kerran etsi kaikkia upeita kukkalajikkeita, mitä toivoimme.

Kiitos Honkarakenne, Business Järvenpää ja Betset sekä kaikki muut yhteistyökumppanit ja tukijat. Vastuullisuuden, yhdessätekemisen, perheyrittäjyyden ja suomalaisen designin esilletuominen on meille kaikille tärkeää! Te myös mahdollistitte osallistumiseni kilpailuun.

Kiitos Interflora Suomi, Katja Teikari, Pirkko Aarnio-Mäkelä sekä koko hallitus ja toimisto <3

Kiitos ja halaus myös rakkaalle perheelleni, jotka olivat aivan täysillä mukana koko vuoden ajan sekä paikan päällä. En voisi olla kiitollisempi!

Saija//

Hongan elokuinen lämpö

Loppukesän asetelma hirsikoti Vistan innoittamana Hongan Vista hurmasi heti minut lasisella korkealla julkisivullaan. Valoa tulviva...

Yrittäminen kukoistaa Järvenpäässä

Yhteisöllisyyttä ja innovatiivisuutta  Käyskentelen nurmikolla idyllisessä järvenrantakaupungissa. Rantapuistossa Tuusulanjärven rannalla kohoaa keltaisia kaaria, jotka eivät...

Vastaa