Loppukesän asetelma hirsikoti Vistan innoittamana

Hongan Vista hurmasi heti minut lasisella korkealla julkisivullaan. Valoa tulviva talo olisi unelmien kesämökki, mutta myös kompakti koti. Sisätilojen pinnoiltaan raikkaan valoisa ja modernilla raikkaudella sisustetussa 80m2 kodissa olisi kaikki mitä tarvitsisin.

Materiaalien lämpö sekä tilan avaruus inspiroi loppukesän kukka-asetelmaan, jollaisen voi toteuttaa vaikka kukkakauppa ei olisikaan ihan kulman takana. Voit kerätä pihalta ja puutarhasta monenlaisia materiaaleja, jotka sopivat tähän asetelmaan.

Vierailimme Tuusulassa sijaitsevassa Honkarakenteen pysyvässä hirsitalonäyttelyssä. Upeiden rakennusten sisätiloihin pääsee tutustumaan näyttelyalueen aukioloaikoina (ti-pe klo 12-16 ja la 12-15) tai sopimuksen mukaan. Näyttelyalueen osoite on Lahdentie 870, Tuusula.

Oksia pihalta ja puutarhasta

Keittiön pöydälle sijoitin isoja erikokoisia ruskeita lasimaljakoita, joihin asettelin korkeita pihlajanoksia. Lisäksi maljakoihin tuli ruusuja ja pioneita sekä luonnonheiniä. Puutarhan istutuksista mukaan pääsi keijunkukan sekä pihlaja-angervon kukintoja, tarhapunalatvaa ja kesäkukka-amppelista vaulan pinkkikukkaisia versoja. Veteen yltävästä varren osasta poistin kaikki lehdet, jotta vesi pysyy puhtaampana. Pihlajan oksat saavat kaartua korkeuksiin tässä avarassa tilassa. Isommat ja värikkäät kukat kannattaa sijoittaa alemmas.

Jos asetelman äärellä istuttaisiin, ryhmittelisin maljakot, jotta väliin jäisi tyhjää tilaa. Noutopöydän koristeena maljakkorivi taas toimii loistavasti.

Loppukesän juhlan kruunaa muhkea kukkaseppele samoista väreistä ja materiaaleista.

8x kuumaa ja kuivuutta kestävä kesäkukka

Myös vapaa-ajan kodissa on mukava kasvattaa kukkia ja lisätä viihtyisyyttä kasveilla. Jos paikan päällä ei olla ihan joka päivä kastelemassa, kannattaa lajeiksi valita sellaisia, jotka kestävät hiukan kuivuuttakin. Sen lisäksi kasvit kannattaa istuttaa isoihin ruukkuihin, joiden multatila on riittävän suuri, jotta kerran kastellessa vettä saadaan runsaasti.

Kaunopunahattu on monivuotinen kasvi eli perenna, joka viihtyy erityisen hyvin lämpimässä ja aurinkoisessa kasvupaikassa. Sen voi istuttaa maahan, jolloin se talvehtii, tai ruukkuun. Punahatun kukat ovat vankan varren päässä ja kasvi kestää hyvin kuivuutta. Vuosi vuodelta tarjolle tulee mitä upeampia lajikkeita, joissa kukkien väri ja kerronnaisuus vaihtelee. Punahatut ovat hyviä perhos- ja pölyttäjäkasveja.

Keijunkukka on monivuotinen kasvi eli perenna, jota käytetään paljon myös kesäkukkaistutuksissa sen upeanväristen lehtien ansiosta. Värivalikoimaa riittää vaaleasta limestä aina tummanpuhuvaan viininpunaiseen ja ruosteenpunaiseen. Siinä missä keijunkukan lehtiruusuke on upea ja näyttävä väriläiskä, on sen kukinta hyvinkin vaatimaton lehtimättään yläpuolelle kurotteleva hento rimpsu. Keijunkukka pitää valoisasta paikasta ja saattaakin varjossa menettää väriä lehdistään.

Tarhaneilikkaa on saatavilla monissa punaisen, valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä ja kirjavana. Se jää matalaksi ja sopii hyvin pieniin ruukkuihin vaikkapa terassin pöydälle, parvekelaatikoihin tai etualalle monitasoisiin istutuksiin. Sen voi myös istuttaa kukkapenkkiin avomaalle kesäksi. Lakastuneet kukat leikataan pois, jotta neilikka jaksaa kukkia pakkasiin asti. Tarhaneilikka on maahan istutettuna usein myös monivuotinen.

Välimeren lämpimästä tuttuja, meilläkin suosittuja aurinkoisen paikan kesäkukkia ovat esimerkiksi tulikruunu ja maljaköynnös. Tulikruunun kukat ovat pyöreitä ryppäitä punaisen, keltaisen ja oranssin sävyissä. Yleensä tätä kasvia on meillä saatavilla matalana ruukkukasvina tai rungollisena ‘pikkupuuna’, mutta etelässä sitä saattaa nähdä jopa piha-aidanteena. Tulikruunu viihtyy kuumassakin paahteessa, kunhan sitä kastellaan riittävästi.

Maljaköynnös puolestaan sopii joko amppeliin tai säleikköön tai muuta tukea pitkin kasvamaan, sillä se tekee pitkät rimpsut. Maljaköynnöksen lehdet on upean tummanvihreät ja kukan sävyinä on punaisen eri sävyt ja valkoinen. Kastellaan usein, mutta ei liikaa kerralla. Maljaköynnös viihtyy talven yli viherkasvina valoisassa paikassa, kunhan se otetaan sisälle syksyllä ennen yöpakkasia.

Daalia on näyttävä kesäkukka, jonka värivalikoima on mahtava! Daaliaa on monenkorkuista: matalat lajikkeet käyvät pieniinkin ruukkuistutuksiin, korkeimpien kukinnot yltävät yli metrisiksi ja ne voi istuttaa avomaalle kukkapenkkiin tai isoon ruukkuun. Jotkin lajikkeet ovat myös lehdiltään hyvin koristeellisia, tummanpunaisen sävyisiä. Värin ja korkeuden lisäksi daaliassa on valinnanvaraa myös kukinnon ulkonäössä aina pallomaisen pyöreästä yksinkertaiseen ja jopa teevadin kokoiseen kukintaan. Daaliat on loppukesän upeita kukkijoita, jotka ilahduttavat syyspakkasiin asti, kun kukkavarret napsii pois kukan lakastuttua. Daalia sopii hyvin aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan.

Lisäksi kaksi hyvää; portulakka ja pelargonia.

Portulakalla on mehikasvimaiset lehdet, joihin se säilöö vettä. Se sopiikin hyvin oikein paahteeseen ja kuumaan paikkaan ja kestää kuivuutta. Portulakka kukkii monin erivärisin kukin ja sopii kasvutavaltaa joko amppeliin, parvekelaatikkoon tai korkeamman ruukun reunalle. Vältä liikakastelua!

Pelargonia on kestosuosikki, joka viihtyy erinomaisesti aurinkoisessa paikassa ja sietää myös hiukan kuivuuttakin. Jos haluat talvettaa pelargonian, siirrtä se ennen yöpakkasia sisätiloihin hiukan viileämpään paikkaan ja keväällä jälleen ulos istutettuna uuteen multaan.

Honka mukana tukemassa kisamatkaani

Honkarakenne Oy on yhteistyökumppanimme kukkasidonnan Mm-kisaprojektissa. Hongalle oli luontevaa lähteä yhteistyöhön, sillä Interflora World Cupin teemana on mm. vastuullisuus ja kestävä kehitys. Nämä arvot ovat myös tärkeitä Hongalle.
Kiitokset, että olette mukana mahdollistamassa tätä kisamatkaamme!

Saija//

Vastaa