Kevään sipulikukat

Vuoden ”ensimmäinen” puutarhasesonki on startannut. Ja aika erilaisissa merkeissä. Koska kotonaolo on suotavaa, voisi nyt istuttaa kukkia ulos ruukkuihin ja sommitella aurinkoisia ja värikkäitä yhdistelmiä. Kenties kokeilla vaikka jotain uutta tänä koronakeväänä 2020.

Tete á tete ruukkunarsissi

Sipulikukista suosituin lienee on Tete á tete eli pienikukkainen ruukkunarsissi. Se myös kestää eniten kylmää, jopa -10 astetta. ”Tetet” voi ja kannattaakin istuttaa ruukkuihin ja lisätä multaa ympärille. Vähän kastelua ne kyllä kaipaavat, varsinkin jos aurinko paistaa siihen kohtaan jossa istutus on. Usein ruukkunarsissit myydään hyvin nuppuisena ja ulkona viileässä ne avautuvat hitaasti. Voit myös ottaa narsissit muutamaksi päiväksi sisälle lämpimään, jolloin niihin tulee kivasti väriä eli kukat avautuvat hieman.

Helmihyasintti

Helmililja tai helmihyasintti (muscari sp.) on myös yleinen keväisin ruukussa myytävä sipulikukka. Tavallisimmillaan se on sininen, mutta myös valkoisia on myynnissä. Olen melkein aina istuttanut helmililjojen sipulit keväällä kukkapenkkiin kukinnan jälkeen ja ne leviävät ja kukkivat joka kevät uudelleen. Ihan saman voi tehdä ruukkunarsisseille, mutta ne eivät ihan niin kiitollisina uudelleen kuki.

Pidän helmililjaa usein myös ensin siällä ruukussa, koska ne myydään niin nuppuisina. Näin niihin tulee kivasti väriä ja kotiin saa kevään fiilistä ja tuoksua.

Helmililjat on laitettu sisälle lasiruukkuihin, jolloin juuretkin näkyy hauskasti läpi. Pöydän koristeena on myös leikkovihreitä lasimaljakoissa sekä vihreitä kymbidiorkidean (Cymbidium) kelloja tuikkukipoissa ja roikkumassa.

Helmililjoista saa myös helposti jännän asetelman ottamalla sipuli pois ruukusta. Putsaa isoimmat mullat irti sipulin ympäriltä. Pätki oksia noin 30 cm pituisiksi. Nämä oksat ovat olleet maljakossa viikon verran ja niihin on tullut pienet hiirenkorvat. Sido noin 5 kpl helmililjoja ja oksia yhteen nippuun ja sido kiinni vaikkapa juuttinarulla tai muulla kauniilla nauhalla. Tee nipusta niin iso, että se pysyy pystyssä itsestään. Voit laittaa ”kimpun” vaikka laakealle vadille, johon lisäät hiukan vettä.

Hyasintti

Tämä joulukukkana tunnettu klassikko on todella kaunis ja kestävä sipulikukka ruukkuistutuksissa. Sen kukinto kestää pitkään ja on näyttävä. Hyasintti on vielä vähemmän käytetty, mutta suosittelen. Siitä löytyy myös kauniita vaaleankeltaisia ja persikan sävyjä, jotka poikkeavat mukavasti joulun värisistä perinteisistä hyasinteista.

Tulppaani

Tulppaaniakin voi istuttaa keväällä ruukkuihin valmiiksi hyödettynä. Tavallisesti tulppaanin sipulit kylvetään syksyllä maahan ennen lumen tuloa ja kukkaloistosta nautitaan keväällä, mutta ruukkuihin sitä saa hankittua nyt myös ja se tuo kivaa vaihtelua.

Kaunista päivää ja pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Saija//

Vastaa