
Niin se kevät vaan taas tuli!
Tällä viikolla on todella jo tuntunut keväältä, jippii! Voimme siis ihan oikeasti valmistautua puutarhakauteen! Yksi parhaista tavoista aloittaa valmistautuminen on esikasvattaa siemeniä kotona. Tämä ei vain säästä rahaa, mutta antaa myös paljon lisää vaihtoehtoja, millaisia kasveja kasvatat. Siemenvalikoima on huomattavasti runsaampi kuin taimien, sitten kesällä. Itsekasvattamilla taimilla säästät myös rahaa (tai sitten et – jos menet siemenkaupoilla sekaisin ja ostat aivan yli tarpeiden, allekirjoittaneelle on käynyt näin usein.)


Miksi esikasvatusta, miksei vaan multaan suoraapäätä?
Esikasvatus antaa kasveille hyvän alun ennen kuin ne siirretään ulos puutarhaan. Tähän aikaan ei toki vielä voi mitään laittaa suoraan maahan. Joillekin kasveille Suomen kasvukausi on liian lyhyt, siksi ne saavat vähän vauhdikkaamman alun, kun ensimmäiset viikot vietetään lämpimässä kasvihuoneessa tai sisätiloissa. Esikasvatus myös varmistaa, että kasvit ehtivät kukkimaan ja tuottamaan satoa ajoissa.

Mitä tarvitset esikasvatukseen?
- Siemenet: Valitse kukkia ja vihanneksia, jotka hyötyvät esikasvatuksesta. Siemenpussin takapuolella on kerrottu kylvöajankohta ja se suositellaanko siemenet kylvettäväksi suoraan maahan vai esikasvatukseen. Vihanneksista esimerkiksi tomaatit, paprikat, kurkut ja kaalit tarvitsevat esikasvatuksen. Kukista esikasvatuksesta hyötyvät suurin osa, toisaalta nopeakasvuiset kuten unikot ja ruiskaunokit, eivät oikeastaan tarvitse esikasvatusta.
- Maa: Käytä erityistä taimi- ja kylvömultaa, joka on hyvin miedosti lannoitettu ja hyvin vettä läpäisevää. Tavalliset kukka- ja puutarhamullat eivät sovellu pienten siemenien alkutaipaleelle, sillä niissä on liikaa ravinteita.
- Ruukut: Ensimmäiseksi siemenet kylvetään ”tarjottimille” joissa on 3-4 cm multaa. Isommat siemenet kuten tuoksuherne tai auringonkukka, voidaan kylvää suoraan ruukkuun, joka on noin 7-12 cm halkaisijaltaan. Ruukut voivat olla vaikka vanhoja jogurttipurkkeja. Tärkeintä on, että astiat ovat riittävän syviä ja niissä on reikiä pohjassa, jotta liiallinen vesi pääsee valumaan pois.
- Valo ja lämpö: Siemenet tarvitsevat valoa ja lämpöä itääkseen. Laita esikasvatusastiat ikkunalle, joka saa paljon valoa. Ideaalinen lämpötila siementen itämiseen on noin 18-22 °C.

Esikasvatuksen vaiheet
- Siementen kylvö: Pienet siemenet tosiaan kylvetään ensin laakealle matalalle kylvötarjottimelle. Kostuta multa ennen kylvöä. Lisää siementen päälle ohut kerros multaa ja suihkuta sekä peitä ilmavasti muovilla, ilma saa kiertää, etteivät siemenet homehdu.
- Kastelu: Pidä multa kosteana, mutta ei liian märkänä. Voit käyttää suihkepulloa.
- Itäminen: Siemenet alkavat itää muutamasta päivästä muutaman viikkoon. Pidä silmällä, että ne saavat tarpeeksi valoa, mutta eivät kuumene liikaa suoraan auringonpaisteessa.
- Kouliminen: Kun pienet taimet ovat saaneet ensimmäiset kasvulehdet (siis sen ihan ekan sirkkalehden jälkeen) on aika koulia ne eli siirtää isompaan (edellä mainittuun) ruukkuun. Sitten vaan odotetaan, että saadaan istuttaa taimet ulos.
- Istuttaminen ulos: Kun kaikki hallanvaara on ohitse taimet voidaan istuttaa ulos. Muista kastella, varsinkin alussa, jos aurinkokin kovasti paistaa.

Kasvun ihme palkitsee
Esikasvatus voi olla hieman työlästä (ja tilaa vievää!), mutta se on myös todella palkitsevaa, kun näet kasvien kasvavan ja kukoistavan puutarhassasi. Se on upea tapa aloittaa viljelykausi ja nauttia puutarhan ilosta alusta alkaen!
Puutarhan kukkasatoa odotellessa, voi nauttia sitten vaikka auringonkeltaisista mimosan kukista!
Kaunista viikonloppua!
Saija//
