Juhannuksen kukkkakimppu sidotaan sinisistä ja valkoisista kesäkukista

Juhannuksen kunniaksi sidotaan kukkakimppu sinivalkoisista luonnonkukista.

Kimpun sitomisen voit nähdä myös Instagramin IgTv:stä.

Juhannuksen kukkkakimppu sidotaan sinisistä ja valkoisista kesäkukista

Kimpun kukat ovat osittain luonnosta, osa puutarhasta sekä osa tietenkin kukkakaupasta.

Luonnonkukkana kimpussa on lupiini ja koiranputki. Myös poimulehteä kasvaa luonnossa, mutta nämä vaaleanvihreät poimulehdet ovat puutarhan perennapenkistä.

Lupiinia löytyy nyt vaikka kuinka ja sitä onkin syytä kerätä. Ehkä oletkin kuullut, että lupiini on nk. vieraslaji, joka leviää voimakkaasti. Sen leviämistä ei ehkä voida enää kokonaan estää, mutta voimme ainakin yrittää hillitä sitä. Lupiini sitoo kasvupaikallaan maaperään typpeä ja rehevöittää sitä, jolloin reheväkasvuiset kasvit menestyvät siinä hyvin. Monet luonnonkasvit ja niittykukat taas eivät pärjää runsastyppisessä maaperässä vaan ne joutuvat väistymään. Eli nyt vaan joukolla lupiinitalkoisiin.  Kasvi ei kehitä siemeniä kukinnosta, joka on pomituu leikkokukaksi.

Myös päivänkakkara kasvaa ojien pientareilla kivasti, mutta tämä päivänkakkara on meidän leikkokukkavalikoimasta.

Kimpusta löytyy myös jättilaukan siemenkotia, harmahtavaa nukkapähkämöä, törmäkukat siemenkotia ja sinistä kentianaa eli leikkokatkeroa.

Kerää luonnonkukat jo edellispäivänä ja laita ämpäriin ja viileään/varjoon/ulos yöksi. Kun sidontahetki koittaa, putsaa kukista alimmat lehdet ja lupiineista alimmat kukat. Asettele kukat  käteen (jos haluat kokeilla nk. spiraalia, asettele kaikki varret vinoon oikealle päin). Sido valmis kimppu kiinni hellästi, mutta napakasti. Laita runsaaseen veteen ja nauti!Juhannuksen kukkkakimppu sidotaan sinisistä ja valkoisista kesäkukista

Juhannuksen aikaan voi sitoa perinteisten koivujen tilalle vaikka vaahteraköynnöksen, joka vilahtaa tuossa yhdessä kuvassa. Siitäkin kerron lisää täällä blogissa.

Lämmintä päivää! Ihana helle meitä hellii!

 

Saija//

Vastaa