Sain keväällä sykähdyttävän sähköpostin. Haluaisinko tehdä marraskuussa Ateneumissa avautuvien näyttelyiden yhteyteen  viikottain vaihtuva kukka-asetelman. Ah, haluanko? Voiko kauniimpaa paikkaa floristi toivoa ja missä seurassa.

Jokainen suomalainen tuntee varmasti Helene Schjerbeckin ja ainakin hänen modernit omakuvansa sekä maalauksensa Toipilas (1888). Nyt Schjerbeckin taiteeseen on mahdollisuus tutustua laajemmin Helsingin Ateneumissa tammikuun lopulle saakka.

Helene Schjerfbeck ja Ruoveden taiteilijat Ateneumissa

Ateneumissa avautuu perjantaina siis kaksi upeaa näyttelyä. Maailmalta löysin itseni –  näyttely kertoo, kuinka Helene Schjerfbeckistä (1862-1946) tuli Helene – kuinka lahjakkaasta oppilaasta kasvoi yksi historiamme vaikuttavimmista taiteilijoista. 1880 Helene lähti Pariisiin ja näyttely keskittyykin hänen matkavuosiinsa Ranskassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa.

Taiteilijoiden Ruovesi  – näyttely keskittyy Pirkanmaalla sijaitsevan Ruoveden ja sen ympäristön houkuttelemien taiteilijoiden tuotantoon 1820-luvulta alkaen.  Kaikkia seudulla toimineita taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikan henkeä, sen luontoa, ihmisiä ja kulttuuria kohtaan. Miten tämä on vaikuttanut Ruovedellä työskennelleiden taiteeseen?

Ruovedellä on retkeillyt mm. Werner Holmberg (1830–1860),  Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) ja Hugo Simberg (1873–1917). Luonto on kaikissa töissä vahvasti läsnä.

Upea rakennus keskellä Helsinkiä

Ateneum-rakennuksen juhlallisia vihkiäisiä on vietetty marraskuun 18. päivänä vuonna 1887.Alkujaan Ateneum-rakennuksessa toimi Suomen Taideyhdistyksen kokoelmat sekä piirustuskoulu sekä Suomen Taideteollisuusyhdistyksen kokoelmat ja taideteollisuusalan oppilaitos. Rakennuksen julkisivun keskeisimmällä paikalla, sen päätykolmiossa, esiintyy kuva Taiteen jumalattaresta seppelöimässä toisella kädellään taidetta, toisella puolestaan taideteollisuutta.

Kukat Ateneumissa

Näyttelyn yhteydessä on kolmanteen kerrokseen avattu kahvila, joka on sisustettu 1800—luvun huonekaluilla ja astaiatkin ovat vanhoja kauniita posliinikuppeja. Seinä koristaa kolme 1900-luvun alun ryijyä. Täällä kahvilassa on koko näyttelyn ajan esillä viikottain vaihtuva kukka-asetelma, jonka toteutuksesta me vastaamme.

 

Inspiraatio kukka-asetelmalle

Floristina inspiraatio löytyy pienistä asioista. Tänne kauniiseen kahvilaan tunnen sopivan lämpimät murretut sävyt, joita löytyy myös kauniista seinäryijyistä. Symmetrisyys on ominaista koko rakennukselle, se vaikuttaa asetelman muotoon myös. Ja tietenkin itse näyttelyt. Niihin pääsen tänään avajaisissa paremmin tutustumaan ja tulevina viikkoina voi vaikutukset nähdä Ateneumin vaihtuvissa kukka-asetelmissa.

Taide on yksi tapa pysähtyä ja nauttia hetkestä. Paikkana Ateneum saa minut huokaamaan ja rauhoittumaan. Sitä taitoa olen opetellut erityisesti tänä syksynä ja olen hiukan oppinutkin.

Mukavaa tunnelmallista loppuviikkoa, kynttilät ja takkatulikin saavat lämpöisen olotilan.

Saija//

 

Lähde https://ateneum.fi/

 

 

 

 

Vastaa