Kotimaiset leikkokukat huomataan

On hienoa huomata, kuinka keskustelua kukkien kotimaisuudesta käydään tällä hetkellä taas paljon. Suomessa kasvatettujen leikkokukkien viljelijöitä on vuosi vuodelta enemmän ja varsinkin somen välityksellä kukkavalikoima ja kuvamateriaali on mielettömän houkuttelevaa.

Joukossa on vuosikymmeniä toimineita ammattiviljelijöitä, mutta paljon alalle tulee myös uusia ja innostuneita puutarhureita tai alaa harkitsevia, joiden kukkien kasvatus tapahtuu nimenomaan avomaalla. 

Liiketoiminnan kolme kulmaa

Järvenpään Kukkatalo on leikkokukkien ja puutarhatuotteiden vähittäiskauppa pääkaupunkiseudulla. Meillä tehdään kimppuja ja asetelmia päivittäin sekä myyntiin että tilauksiin.  Meillä työskentelee kaikkiaan keskimäärin 18 henkilöä, joista noin 10 leikkokukkien parissa.

Haluamme tehdä asioita sekä kestävän kehityksen näkökulmasta (joita juuri kotimaiset kukat edustavat) että taloudellisen vastuullisuuden näkökulmasta. Iso painoarvo on myös henkilökunnan viihtymisellä. Kun asiat tehdään järjestelmällisesti ja prosessit on mietitty, on mahdollista tehdä paljon ja isoja asioita. Välillä tarvitaan myös pysähtymishetkiä, joihin sisältyy tuotteiden suunnittelua, luovia tunteja, inspiraation hakemista, pohdintaa ja kokeiluja. Tämäkin vaihe on olennaista kolmen edellä mainitun seikan kannalta.

Pienviljelijän kukat ovat taikakukkia

Jos voisin kauppiaana valita, myisin ehdottomasti niin paljon kuin mahdollista kotimaisia leikkokukkia. Todellakin! Ne kestävät pitkään, lajikevalikoima on erilaista kuin Hollannissa, joukossa on myös persoonallisuuksia, kuten pitkiä tai vähän kiemuraisia varsia. Meidän floristimestarimme Saale kutsuukin oman pienen pienen tuotantomme leikkokukkia ”taikakukiksi”. Se on osuva termi, niillä saa sitä jotakin taikaa loihdittua asetelmaan ja kimppuun.

Pelkkä kukkien viljely ei riitä, tarvitaan myyntikanavia ja logistiikkaa

Mutta jos haluan myydä kukka-asetelmia ja työllistää taitavia floristejamme, en voi vielä perustaa kukkaliiketoimintaa vain kotimaisten leikkokukkien varaan, en pelkästään hävikkikukkien varaan enkä luonnonmateriaalin varaan. Siihen on kolme syytä: leikkokukkavalikoima on hyvin pientä, siinä ei ole välttämättä ennakoitavuutta, ostaminen on hieman työtä vaativaa eli aikaa vievää, tarjontaa ei tuoda ostajalle “eteen” esimerkiksi verkkokaupan muodossa.

Haluamme suunnitella kukkatuotteemme (mikä ei tarkoita etteikö joustavuutta ole lajikkeiden suhteen) ja tarjoamme asiakkaalle aina tietynlaista, ennakoitavissa olevaa tuotetta. Vähän kuin vaatteita vaatekaupassa, tietty koko, väri ja hinta.

Kun tuomme leikkokukkia Suomeen, ostamme aina, mikäli mahdollista, Hollannissa viljeltyjä kukkia, Tarjolla on myös Afrikassa ja Etelä-Amerikassa viljeltyjä kukkia. Ostamme kukat yhden toimijan kautta, verkkokaupasta tai sähköpostilla. Tiedämme alkuperämaan ja hinnan sekä pituuden ja värin. Ostaminen on helppoa. Logistiikka on mietitty, sen aikataulut ovat pitävät, sen hinta on neuvoteltu. Ja me voimme keskittyä siihen oleelliseen eli kukkasidontaan.

Jos halutaan ihan oikeasti ja paljon myydä ja käyttää kotimaisia leikkokukkia sekä luonnonmateriaaleja ei riitä että niitä viljellään. Se on vain ”puolikimppua”. Tarvitaan kauppapaikka, josta niitä voidaan ostaa, tarvitaan mietityt logistiikkaratkaisut, tarvitaan lajikemääriin massaa ja erikoistumista, ostaminen pitää tehdä kukkakauppiaalle helpoksi.

Pienin askelin mutta määrätietoisesti yhteistä hyvää päämäärää kohti; taloudelliset, ympäristölliset ja sosiaaliset näkökulmat huomioon ottaen. Tähän tarvitaan yhteistyötä ja uusia ideoita.

.

Syksyisessä kimpussa on käytetty avomaalla viljeltyjä kukkia sekä Hollannissa tuotettuja leikkokukkia

Kimpun muoto on kahteen suuntaan menevä ja epäsymmetrinen, ilmava ja rönsyilevä. Materiaali on osin kerätty puutarhasta ja osa on kukkakaupan valikoimasta. Värit ovat pehmeän murrettuja ja keltaisen, roosan sävyjä.

Pohjassa käytin maksaruohoa, se toimii hyvin kukkien asettelupohjana ja tähän aikaan vuodesta se on edullista. Maksaruoho on avomaalla viljeltävä perenna eli monivuotinen kasvi. Sitä tuodaan Suomeen myös Hollannista tähän aikaan vuodesta, mutta yhtä hyvin voisimme käyttää kotimaista maksruohoa. Samoin mukana on myös koristepensaiden oksia kuten angervo ja ruusu. Kelloköynnös on yksivuotinen köynöskasvi, mutta monivuotisista leikkokäyttöön sopii erinomaisesti vaikkapa kärhöt ja villiviinit.

Kukat puutarhasta:

  • oppineiden kukka eli zinnia
  • kosmoskukka
  • maksaruoho
  • olkikukka
  • angervo
  • ruusunmarja
  • revonhäntä
  • kelloköynnös

Kukat kukkakaupasta:

  • ruusu
  • ruostekukka
  • neilikka
  • freesia
  • lumimarja

Alan järjestöt ja yhteisöt Suomessa

Kauppapuutarhaliitto on koristekasveja ja vihanneksia viljelevien kasvihuoneyritysten valtakunnallinen yrittäjäjärjestö. Kauppapuutarhaliiton tehtävänä on edistää ja kehittää kasvihuonealaa Suomessa sekä lisätä kasvihuoneessa viljeltävien tuotteiden tunnettavuutta.

https://kauppapuutarhaliitto.fi

Slow Flowers Finland on leikkokukkia kasvattavien viljelijöiden yhteisö. Viljelijäyhteisön jäsenet kasvattavat leikkokukkia avomaalla satokausiperiaatteella ja kukat myydään suoraan asiakkaille tai tukkumyyntinä kukkakaupoille. Jokainen viljelijä toimii itsenäisenä yrittäjänä.  

https://www.slowflowersfinland.fi

Vastaa