Kukkaispulit esikasvatukseen

Nyt on oikein hyvä hetki laittaa viimeistään daaliat, gladiolukset ja värililjat esikasvatukseen. Saat upean kukkaloiston kesällä näistä mukulasta kasvatettavista näyttävistä kukkijoista. Ulos kasvit voi siirtää kesäkuussa hallanvaaran mentyä ohi ja kukat voit istuttaa avomaalle tai pitää ruukuissaan ja koota niistä näyttävän ryhmän vaikkapa kesäkukkien kanssa.

Tarvitset

  • kevään kukkasipuleita (tarkoittaa niitä, jotka kukkivat syksyllä, tulppaanin ja narsissien sipulit istutetaan ja myydään syksyllä.)
  • kesäkukkamultaa (hiekkapitoista, lannoitettua multaa)
  • ruukkuja (voit istuttaa suoraan jos isompiin vähintään 30cm syviin, jossa ne saavat kukkia koko kesän tai pienempiin joista ne siirretään avomaalle tai isompaan ruukkuun myöhemmin.)
  • orgaanista lannoitetta varastolannoitukseen (vaikkapa kanankakkarakeita)
    Laita kukkasipulit valoisaan paikkaan ja huolehdi kastelusta.
    Laita kukkasipulit valoisaan paikkaan ja huolehdi kastelusta.

    Tee näin

  • täytä ruukut puoliväliin mullalla
  • tee varastolannoitus, niin että laitat mullan keskelle pohjalle annoksen orgaanista ravinnetta kuten kanankakkaraetta.
  • istuta kukkasipulit noin 5-10 cm syvyyteen
  • kastele hyvin
  • aseta lämpimään valoisaan paikkaan

Varastolannoitusta voi käyttää kaikille kesäkukille ja taimikasvatuksessakin. Biolanin sivuilla löytyy hyvä ohje. Varastolannoituksen tarkoituksen on, että kun kasvi kasvaa ja sen juuret ylettyvät syvälle se alkaa ottamaan lisäravinnetta ruukusta. Lannoitetta ei sekoiteta siis multaan vaan kasvi käyttää sen myöhemmin ”varastosta”.

kukkasipulit voi esikasvatta nyt ruukuissa siällä.

Puutarhamyymälään saapuneita herkkuja

Nyt alkaa olemaan käsillä se aika vuodesta, kun joka päivä myymälään saapuu toinen toistaan kutkuttavampia uutuuksia. On vanhoja tuttuja lajeja sekä ihan jotain uusiakin (ainakin minulle). Joka tapauksessa kasvun ihme odottaa nurkan takana ja into niin korkealla tulevasta kesästä ja puutarhan ”sisustamisesta”.

Koristeapila (Trifolium repens)

Koristeapiloissa löytyy monta eri värivariaatiota. Apila sopii ruukkuihin, mutta ihan hyvin sitä voisi kokeilla kivikkoryhmissä tai perennapenkissä. Minulla se on nimittäin talvehtinut kukkapenkissä. Kasvi on matala, korkeutta kertyy vain noin 20 cm. Se kukkii myös, mutta kukinto on vaalea pieni ”apilankukka”.

Erikokoiset ja. muotoiset saviruukut sopivat kivasti yhteen muodostaen kokonaisuuden.
Erikokoiset ja. muotoiset saviruukut sopivat kivasti yhteen muodostaen kokonaisuuden.
Omenapuun oksat kukkivat upeasti maljakossa sisällä, niin kaunista!

Sininata

Sininata on harmaalehtinen monivuotinen koristeheinä. Se on aika hidaskasvuinen eikä ihan helposti talvehdi, mutta olen käyttänyt tätä ruukuissa ja usein istuttanut syksyllä kukkapenkkiin. Sininata tykkää aurinkoisesta paikasta eikä siedä märkyyttä. Sopii hyvin yksittäiseksi kasviksi ruukkuun sen sädemäisen muodon vuoksi. Korkeutta sisninadalla on 20-50 cm riippuen kuinka suuresta kasvista on kyse.

Kekkilän sivuilla löytyy muuten loistava kasvikirjasto, josta itse usein haen vinkkiä ja apua.

Magnolia ”Susan”

Kuvissa vilahtava magnolia on 1,5 – 3m kasvava pensasmainen kasvutavaltaan. Magnolia pitää happamasta maaperästä, mutta kuitenkin kuohkeasta ja multavasta. Istutuskuopan pohjalle kannattaa lisätä vaikka lekasoraa, jotta vesi ei seiso kasvupaikalla ja näin talvehtiminen on varmempaa. Magnolia pitää aurinkoisesta paikasta, mutta sen juurelle voisi hyvin istuttaa pintajuurisia matalia perennoja tai laittaa katteen, jotta kosteus pysyisi maassa paremmin.

Tupsulaventeli (Lavandula stoechas)

Tuoksuvana kasvina tupsulaventeli houkuttaa luokseen perhosia. Se pitää aurinkoisesta paikasta. Kukkineet kukat voi napsaista pois, jolloin se tekee uuden kukan. Kasvi on talvenarka eikä talvehdi kovin hyvin maassa, mutta kokeilla kannattaa vaikka kellarissa / autotallissa talvehtimista. Kasvi ei siedä seisovaa vettä, joten ruukussa kannattaa olla reikä tai istuttaa kasvi kukkapenkkiin.

Hondonvaahtera (Acer shirasawanum ”Aureum”)

Tämä pieni puu (1-2m) on hidaskasvuinen, mutta sitäkin kauniimpi. Sen sirot lehdet ja kasvutapa on herkkä ja se kannattaa istuttaa yksittäisenä kasvina, jotta muodot tulvat kauniisti esille. Istustuspaikkana olisi hyvä suosia puolivarjoa. Koska hondonvaahterakin on talvenarka se kannattaa istuttaa vettä hyvin läpäisevään maahan ja vaikkapa kohopenkkiin, jotta seisova vesi ei vahingoita jäätyessään talvella juuristoa. Kasvin voi myös suojata talvella. Erinomaisen kaunis myös ruukussa kunhan vain huolehtii ettei multa pääse kovin kuivumaan.

Sinihibiskus (Hibiscus syriacus)

Tämä kasvi pitää aurinkoisesta paikasta ja on helppohoitoinen, kuivaakin sietävä. Kasvi ei tiettävästä talvehdi, mutta sen siirtäminen kellariin tai autotalliin ja pieni kastelu voi tehdä sen mahdolliseksi. Lajikkeita on kerrottuja ja yksinkertaisia, värit vaihtelevat sinisestä pinkkiin. Minulle tämä kiinanruusun sukulainen oli uusi tuttavuus, mutta ehdottomasti aiopn kokeilla.

Ihmeköynnös (Bougainvillea)

Ihmeköynnös vaatii aurinkoisen kasvupaikan ja sietää kovaakin kuumuutta. Tämäkin kasvi on talvenarka, joten talvehtiminen ei onnistu taas siellä kellarissa tai muutoin viileässä, valoisassa tilassa.

Ihmeköynnös kuten kaikki kesäkukat ja kesäkaudella voimakkaasti kasvavat kasvit tarvitsevat säännöllisen lannoituksen. Hyvä multa, jossa riittävästi ravinteita sekä varastolannoitus istutuksen yhteydessä takaavat sen, että kasvit jaksavat kukkia koko kesän. Lisäksi kasteluiden yhteydessä on yleensä syytä myös lannoittaa. Annosteluohjeet ja kasvin vaatimukset huomioon ottaen.

Kiva jos innostuitte näistä, minä ainakin olen täällä ihan runsaudenpulassa, kun kaikki on nyt niin mielenkiintoista.

Saija//

1 thoughts on “Puutarhaan ihania kasveja ja kukkasipulit esikasvatukseen

  1. Pingback: Kukkaisaa vappua! - Järvenpään Kukkatalo

Vastaa