Pelastetaan pörriäiset, huolehditaan hyönteisistä!

Hyönteisten ja pieneliöiden elinympäristöstä huolehtiminen tuntuu aika pieneltä asialta äkkiseltään. Kuinka perhosten ja kimalaisten puute voisi vaikuttaa meidän elämäämme?

Yksinkertaisesti; jos hyönteisiä ei olisi, meillä ei olisi ruokaa. Kasvit tarvitsevat pölytystä, jotta niistä saadaan satoa; hedelmiä, siemeniä, eläimille rehukasveja.

Hyönteiset myös hävittävät kasveja ja eläimiä, maaperä voi hyvin ja se on hedelmällisempää kasveille.  Monet tuholaiset saattaisivat lisääntyä dramaattisesti, jos niitä syövät hyönteiset kuolisivat sukupuuttoon.

Hyönteiset ovat siis ihmisen kannalta äärimmäisen tärkeitä.

Ja me voimme tehdä jokainen asioita, jotka auttavat. Sitä paitsi niistä on iloa meille itsellemme valtavasti. Aletaan siis hommiin!

Istuta kukkia

Mitä monimuotoisempi on pihasi ja puutarhasi, sitä enemmän se houkuttelee eri lajeja luokseen. Puut, pensaat ja köynnökset antavat suojaa ja pesimispaikkoja, joissa myös linnut viihtyvät.

Istuta monivuotisia perennoja, jotka kukkivat vuodesta toiseen. Ruukuissa viihtyvät kesäkukat antavat hyönteisille mettä ja ravintoa. Kasvimaalle kannattaa kylvää samettiruusua ja auringonkukkia. Ne hyödyttävät myös tuholaisten torjunnassa.

Mistä kukista pörriäiset sitten tykkäävät? Lista on loputon, kun tietoa alkaa etsimään.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kukat ja kasvit, joiden emi ja heteet ovat näkyvillä. Eli mieluummin yksinkertaiset kukkamuodot kuin kerrotut. Vertaa vaikkapa auringonkukkaa hyvin tiiviiseen daalian kukintoon. Oma kokemukseni kuitenkin on, että lähes kaikki kasvit keräävät pölyttäjiä luokseen, toiset enemmän toiset vähemmän.

Keväällä sipulikukat ovat ihan parhaita surinapaikkoja. Istuta siis syksyllä puutarhaasi paljon erilaisia keväällä kukkivia sipulikukkia.

Talveksi kannattaa jättää kasvien siemenkodat ”talven törröttäjiksi” ja leikata ne vasta aikaisin keväällä alas. Siemenkodista on iloa linnuille ja muille pienille pihan elijöille.

Tuoksuvat ja aurinkoisen paikat kukat houkuttelevat takuuvarmasti koko kesän ajan pörriäisiä.

Ylen Luonto sivuilla on tänä vuonna Pelasta pörriäinen-kampanja ja paljon mielenkiintoisia juttuja aiheesta, myös pitkä lista sopivista pörriäiskasveista.

Tee hyönteishotelli

Voit nikkaroida pihaan hyönteishotellin, vaikkapa näillä ohjeilla. Se tarjoaa asukeilleen paikan talvehtia ja oleskella.

Myös avokomposti, jonne keräät lehdet ja puutarhajätteet, on oiva paikka hyönteisille ja ötököille. Lahoavat puut, kannot ja kivikot antavat suojaa ja oleskelupaikan monelle tarpeelliselle elävälle.

Jätä nurmikko leikkaamatta

Jos suinkin maltat niin harvenna nurmikonleikkuuta.

Tai jos nurmikollasi kasvaa ja kukkii vaikkapa apila, kaunokainen tai jokin muu (voikukkakin) kauniisti juuri nyt, jätä se kohta ajamatta. Kukkaset houkuttavat jälleen pihaasi hyönteisiä.

Käytä vain luonnonmukaisia torjuntakeinoja puutarhassa

Kemialliset torjunta-aineet ja myrkyt hävittävät myös hyönteisiä ja eliöitä. Siksi kannattaa selvittää luonnonmukaiset keinot ja ihan viimeisessä hädässä käyttää (josihanpakko) luonnonpyretriiniä.

Tässä ainakin hyvä linkki, erilaisiin keinoihin, joita pihalla voi kokeilla turvautumatta kemiallisiin torjunta-aineisiin.

Juttele lasten kanssa

On nykyajan suurinta sivistystä oppia luonnon merkityksestä meille ihmisille.  Lasten havainnot ovat suoraviivaisia ja spontaaneja. On mielenkiintoista yhdessä miettiä mikä vaikuttaa mihinkin. Mitäs jos kaakaota ei enää kasva, saako silloin suklaajäätelöä?

Ötökkätiedon sivuilta voi myös käydä tunnistamassa pihalta ja luonnosta löytyneitä eliöitä. Kuinka monta erilaista löydät pihapiiristäsi?

Jos pölyttäjät katoavat, myös muut lajit kasveista eläimiin joutuvat kärsimään sen seurauksena.

#miljoonaötökkätekoa #pelastapörriäinen

Aurinkoista pörriäisviikkoa!

Saija//

Vastaa