Ilo irti pakkasesta: tee itse jäälyhtyjä

Etusivu  |  Koodi: Koti   |  Ilo irti pakkasesta: tee itse jäälyhtyjä

Ilo irti pakkasesta: tee itse jäälyhtyjä

Tätä on pitänyt kokeilla jo kauan, mutta nyt osui sopiva hetki! Muistan, kuinka lapsuudenkodissani tehtiin ämpäriin jäälyhtyjä, ja olin tosi vaikuttunut niiden kauneudesta. Siitä ajasta jäi myös mielikuva, että homma on helppoa kuin mikä. Aloitin kuitenkin Googlella, jotta huomioisin etukäteen kaikki työvaiheet järkevästi. Kuten arvata saattaa, Googlella löytää monta kertaa paljon sellaistakin mitä ei haluaisi, ja tällä kertaa se tarkoitti sekä liian ylimalkaisia että varsin mutkikkaan oloisia ohjeita. Huoli pois, vaikeaa tämä ei kuitenkaan ollut!

Valmiit jäälyhdyt

Täytä ämpäri kylmällä vedellä. Jos haluat, voit tässä vaiheessa koristella ämpärin reunoja esimerkiksi joulukukkien jäännöksillä, tulppaaneilla, ruusuilla, heinillä tai havuilla. Koristeiden saaminen haluttuun kohtaan ja korkeuteen jäi vielä minulle hiukan arvoitukseksi (ehdoton edellytys hommalle kun oli helppous ja sujuvuus).

Kokeilin yhteen jäälyhtyyn: nypin hyasintista kukkia ja laitoin niitä pienillä teipinpalasilla kiinni ämpärin reunaan. Nosta ämpäri ulos tasaiselle alustalle.

Kokeilin myös jäätiiltä: laitoin yhden kokonaisen hyasintin varren tyhjään kartonkitölkkiin ja teippasin yläpuolelta niin, ettei varsi päässyt ponnahtamaan vedestä liian korkealle.

Hyasintin jatkokäyttö jäälyhdyssä

Ämpärilyhdyn jäädytysaika riippuu pakkasesta. Löysin simppelin nyrkkisäännön, 18-20 asteen pakkasella sopiva jäädytysaika on 10 tuntia.

Tässä vaiheessa on projektin ensimmäiset jännittävät hetket, sillä liian ohut jääkuori hajoaa, ja toisaalta lyhty sulaa kynttilän lämmössä nopeammin, jos se on kovin ohut. Liian pitkään jäädyttäminen taas saa aikaan vain 10 litran ämpärinmuotoisen jääpalan ja huonossa lykyssä muoviämpäri halkeaa.

Arvioidun sopivan jäätymisajan jälkeen on vuorossa ämpärin irrotus. Ämpärin ulkopintaa voi valella lämpimällä vedellä, mutta varsin kätevää on myös nostaa ämpäri hetkeksi sisälle lämpenemään. Useimmissa ohjeissa kerrotaan, että valmis lyhty kumotaan ylösalaisin. Itse naputtelin pienen kirveen kanssa jään rikki päältä keskeltä. Tällä tavalla näkee jään paksuuden – jos ryhtyi hommaan liian aikaisin, voi ämpärin nostaa uudelleen ulos jatkamaan jäätymistä.

Jäätymispisteessä olevaa vettä ei perikarjalaisessa säästämishengessä kannata heittää pois, vaan laittaa uuteen ämpäriin ulos jäätymään.

En arvannut kumota jäälyhtyä, ettei se halkeaisi, joten nostin sen ylös ämpäristä ja käänsin ylösalaisin (halusin kapeamman pään ylös). Tehdystä reiästä jäi kynttilälle paikka. Tietysti pitää vielä varmistaa, että lyhty kynttilöineen sijaitsee palamattomalla alustalla. Malttamattomana jäädyttäjänä lyhtyni eivät olleet ämpärin pohjasta eli lyhdyn päältä vielä jäässä, joten kynttilä on helppo nostaa lyhtyyn ja sytyttää. Ison aukon huono puoli on tietysti sitten se, että tuuli osuu helpommin liekkiin.

Kynttilää vaille valmis!

Valmista tuli! Ja huomenna tulee lisää!

/Saara

Psst! Hyasintin sipulit kannattaa jemmata odottamaan kevättä ja maan sulamista, sitten ne voi istuttaa ulos!

Jos tämä oli jo tuttua puuhaa, niin kokeile seuraavaksi tehdä jäälyhdyt värjätyllä vedellä (esim. elintarvikeväreillä tai mehulla) tai kiinnittää servettikuvioita suihkepullon kanssa valmiin lyhdyn pintaan! Myös muoteissa voi käyttää mielikuvitusta: kakkuvuoka tai ilmapallo tuovat kivaa jäätaidetta ulos pakkaspäivien iloksi.

EDELLINEN

Viisi valintaamme joulukotiin

SEURAAVA

Kukkakouluun kukkasidontakurssille!

KIRJOITTAJA:

JÄTÄ KOMMENTTI

X