Ajatukset kevään esikasvatettavista kylvöistä itämään

Etusivu  |  Koodi: Koti   |  Ajatukset kevään esikasvatettavista kylvöistä itämään

Ajatukset kevään esikasvatettavista kylvöistä itämään

Järvenpään Kukkatalon kevätvalikoimaa

Järvenpään Kukkatalon kevätvalikoimaa

Oli pakkasta tai loskaa, alkaa puutarhaintoilija jo tammikuussa tunnistaa taivaanrannassa kevään tuntua. Puutarhalehdet ja sosiaalisen median kanavat virittelevät jo kasvukauden alkamisen ajatuksia itämään, uudet siemenluettelot saapuvat. Takkatulen lämmössä tai viltin alla villasukkien kera kynttilänvalossa onkin mitä mainioin hetki suunnitella kevään kylvöjä.

Talvinen lavatarhaLavatarhan asukkaat ja vähän niiden naapurustoakin

Oma hyötykasvitarhani on vasta parin kesän ikäinen, joten rutiinia sopivista kasvatettavista ja hyvämenekkisistä onnistumisista ei vielä ole. Tähän asti on siis kaivettu kehiin parhaat arvaukset ja kiinnostavimmat kokeiltavat. Neljästä kasvilavastani yhden ovat saaneet kodikseen mansikat. Toinen on ollut täynnä porkkanaa – nauhana, koska se tuntui helpoimmalta aloittaa. Kolmannessa olevat yrtit muuttanevat ensi kesänä terassin valmistuttua lähemmäs ovea, jotta puskista on mahdollisimman helppo käydä nappaamassa ruokaan tuoreet yrtit. Neljännessä on ollut pinaattia, sipulia ja valkosipulia. Ja koska neljä lavaa innokkaan aloittelijan kylvökattaukselle olikin liian vähän, ovat kirsikkatomaatit, kurkku, kesäkurpitsa, koristekurpitsat, chilit ja muut kokeilut saaneet sijaa milloin mistäkin penkin kulmasta.

Kalenterissa seuraavana: esikasvatus!

Paprikat

Esikasvatus on ihmeellinen tauti. Esikasvatukselle ei oikein tahdo löytyä kotoa paikkaa, jossa olisi sopivat lämpö- ja valaistusolosuhteet ilman, että purkit ja laatikot ovat jatkuvasti tiellä. Oma menestykseni esikasvatuksessa ei ole ollut niin hyvää, että se erityisesti kannustaisi jatkamaan kokeiluja. Vaan silti, silti on joka kevät edes jotain pientä kokeiltava! Viime vuonna kylvin mm. kaupan paprikasta rapsutellut kuivatut siemenet, elämäni ensimmäiset chilit sekä joitakin kukkia. Ilokseni sain saldoksi yhden paprikan ja muutamia pikkuisia chilejä, joten kokeilu ylitti odotukset! Suurimman osan satohaaveista kylvän kuitenkin suoraan maahan siemeninä tai hankin laadukkaat taimet puutarhalta.

Kylvösuunnitelma

Kylvösuunnitelma kannattaa tehdä ajoissa, sillä ensimmäiset siemenet saa kaivaa multaan jo helmikuussa. Tässäkin lajissa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten kannattaa miettiä hyvissä ajoin kylvöastiat, kasvivalo (lisää onnistumismahdollisuuksia!) sekä tietysti ne siemenet. Inventoi kaapin perukoilta vanhat siemenpussit ja tee lista uusista tarpeista. Joka tapauksessa keväällä siemenpussihyllyn äärellä iskee todennäköisesti heräteostosvimma, joten hyvän suunnitelman kanssa selviää kohtuullisin hankinnoin (sisältäen ne heräteostokset), jolloin ne saa myös multaan ja kasvamaan. Liian kauan ei siemenpussejakaan kannata kaapeissa säilöä, itävyys heikkenee aikaa myöten.

Kukkien ja vihannesten ensimmäiset siemenet ovat saapuneet jo Järvenpään Kukkataloon! Lajikkeita tulee kevään mittaan lisää. Suosituimpien siementen kanssa kannattaa olla hankinnoissa ripeä. Älä kuitenkaan säikähdä, vaikka suosituimmat siemenet välillä loppuisivat – niitä tilataan lisää niin kauan lajikkeita on saatavilla. Viime kevään suursuosikki oli lehtikaali.

 

Muistilista aloittelevan (tai ikiboheemin) puutarhurin suunnitteluun:

  1. Mieti kasvupaikat. Ylimääräisillä onnistuneilla taimilla voi ilahduttaa vaikka naapuria tai kaveria, mutta pyri mitoittamaan kylvöt suurin piirtein kasvupaikkojen mukaan.
  2. Mieti tarpeet. Millaisia vihanneksia, juureksia tai yrttejä teillä syödään? Ole realistinen. Pieni määrä onnistunutta omaa satoa on parempi vaihtoehto kuin iso määrä epäonnistunutta.
  3. Jos olet kokematon tai on epävarmaa, kuinka aktiivisesti ehdit kylvöjä hoitaa, valitse helpot lajit. Hyvä multa ja valoisa kasvupaikka ovat useimmiten onnistumiseen riittävät avaimet. Lisätietoa kasvivalinnoista saat puutarhalta, ja tietysti netistäkin löytyy paljon tietoa.
  4. Koska heräteostosvimma iskee usein kuitenkin, anna itsellesi lupa tehdä muutama uusi, erikoinen tai vaativampi kokeilu. Näitä voi suunnitella etukäteen tai antaa valinnan tapahtua vasta siemenhyllyn äärellä. Tämä on niitä jännimpiä osuuksia!
  5. Listaa myös tarvittavat oheishankinnat, kuten kylvömulta tai kasvivalo, jotta saat kylvöt tehtyä kerralla.

 

/Saara

EDELLINEN

Kukkakouluun kukkasidontakurssille!

SEURAAVA

Ikivihreät suojaan kevätauringolta

KIRJOITTAJA:

JÄTÄ KOMMENTTI

X